latinica  ћирилица
16/08/2019 |  14:06 | Аутор: СРНА

Прихваћено 383 страних држављана, четвртину више него лани

Гранична полиција БиХ, у складу са потписаним међународним споразумима о реадмисији-адмисији лица, прихватила је у првих шест мјесеци 383 страна држављана, што је за 23,95 одсто више у односу на исти период прошле године када их је било 309.

- Према Споразуму са Хрватском прихваћено је 380 страних држављана, а на Међународном аеродрому Сарајево један држављанин Србије и два из Црне Горе - рекао је Срни начелник Кабинета директора Гранична полиција БиХ Радиша Самарџија.

Он је навео да је извршена реадмисија из БиХ 324 страна држављана, што је у односу на исти период прошле године мање за 40,33 одсто.

Највећи број странаца предат је Србији, 119 или 36,73 одсто, и Црној Гори-86 или 26,54 одсто.

Према држављанствима, највећи број прихваћених и предатих странаца долази из Турске, Ирана, Пакистана, Албаније, Ирака, Авганистана.

- Што се тиче депортованих страних држављана из БиХ, евидентирано је 13 страних држављана, за два мање него прошле године. Разлози за њихову депортацију били су илегалан боравак у БиХ /девет/, извршење кривичног дјела /два/ и остали разлози /два/ - навео је Самарџија.

Према његовим ријечима, депортована лица имала су држављанства Србије /осам/, Албаније /четири/ и једно лице из Туниса.

Он додаје да су у првом полугодишту евидентирана 704 страна држављана, који су самостално напустили територију БиХ у року остављеном за добровољно напуштање. У истом периоду прошле године било их је 583.

Разлози због којих су страни држављани самостално напустили БиХ су рјешење о протјеривању /552/, отказан безвизни режим /138/, отказан привремени боравак /девет/, одбијен захтјев за боравак /четири/ и отказ боравка са протјеривањем /једно лице/.

Страни држављани који су самостално напустили БиХ имали су држављанство 44 земље, 20 лица је било са путном исправом самопроглашеног Косова, једно лице је непознатог држављанства и једно лице је без држављанства.

Највећи број лица су држављани Турске /30,11 одсто/, држављани сусједних земаља /16,34 одсто/, Ирана /7,95 одсто/, Ирака /6,25 одсто/ и Албаније /5,82 одсто/.

У првих пола године, Гранична полиција БиХ евидентирала је и 14 страних држављана који су екстрадирани из БиХ у друге земље, по расписаним међународним потјерницама, односно по захтјевима судова матичних земаља, док је у истом периоду прошле године екстрадиран 21 странац из БиХ.

- Истовремено, прихваћена су 434 држављана БиХ из трећих земаља, што је у односу на исти период прошле године /482/ смањење за 9,96 одсто. Сва лица су прихваћена из држава са којима БиХ има потписане споразуме о реадмисији. Из држава ЕУ и Швајцарске прихваћено је 407 лица. Разлози због којих су држављани БиХ враћени из других земаља у БиХ су илегалан боравак, учињено кривично дјело, рад без радне дозволе и остали разлози - навео је Самарџија.

Што се тиче екстрадиција у БиХ, рекао је он, евидентирана су 34 држављана БиХ који су лишени слободе по расписаним међународним потјерницама /Интерпол/, односно потрагама судова у БиХ због почињених кривичних дјела.

У истом периоду прошле године у БиХ су екстрадирана 44 држављана БиХ.