latinica  ћирилица
16/08/2019 |  15:30 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Формирати власт на нивоу БиХ

Предсједништво Демократског савеза закључило је данас у Бањалуци да је за Републику Српску од изузетног значаја да буду спроведени изборни резултати на нивоу БиХ, односно формирана власт.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић истакао је да су Принципи за формирање власти на нивоу БиХ нада да ће БиХ коначно профункционисати на уставан и законит начин и бити обезбијеђено доношење одлука важних за привлачење инвестиција и побољшање укупне ситуације.

- Очекујемо да ће на предстојећој сједници Предсједништва БиХ наведени принципи имати подршку и бити именован кандидат за предсједавајућег новог сазива Савјета министара. Уколико буде прегласавања на сједници, вјерујем да ће српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик искористити постојећа овлашћења - рекао је новинарима Чубриловић након сједнице Предсједништва ДЕМОС-а.

Он је подсјетио на став ЕУ да интеграциони процеси у неки од војних савеза нису услов за формирање Савјеза министара.

- Очекујем да буде постигнут договор о ономе што је реално, на чему је заснована и Платформа која је потписана. Република Српска има став о свим питањима и немогуће је да без нас БиХ успостави било који интеграциони процес - рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је важно што је Република Српска спровела изборне резултате, јер институције несметано функционишу.

Говорећи о односу коалиционих партнера у Српској, Чубриловић је оцијенио да је добар и да Влада Српске и остале институције раде задовољавајуће.

- Ових дана тема је била и оставка министра трговине и туризма Драгице Ковач која је из наше партије, али она још није услиједила. Уколико је буде, као одговорни људи ћемо да је размотримо и прихватимо и понудимо друге кандидате - додао је Чубриловић и напоменуо да је ситуација у одборима ДЕМОС-а у Српској добра.