latinica  ћирилица
16/08/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Брадара: Важно формирати нови Савјет министара

Предсједавајући Клуба хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара нагласила је данас важност формирања новог Савјета министара и истакла да је потписани споразум о успостављању власти најбоља основа да се ствари помјере с мртве тачке.
Лидија Брадара (Фото:tv1.ba) -
Лидија Брадара (Фото:tv1.ba)

Брадара је рекла да је увјерена да ће лидери који су се потписима обавезали да ће проводити оно што тај документ доноси, остати досљедни договореним начелима.

- Без уважавања и компромисних рјешења која ће бити на добро свих конститутивних народа и грађана БиХ, бојим се да не уђемо у још дубљу политичку кризу, која ће онда преносити на све друге сегменте живота у БиХ - закључила је Брадара.

Брадара је рекла да је БиХ вишенационална сложена земља с јасно одређеним националним идентитетима и "нема особе нити уставног приједлога који ће то промијенити".

- Свако негирање ове чињенице води у даљу кризу или нешто још горе. Они који се баве негирањем начела конститутивности требало би да се запитају чему воде такве тезе, те како највише европске институције у извјештајима позивају на поштивање ових начела - навела је Брадара у саопштењу за јавност.

Она је подсјетила да је један од домова у којима се бране интереси свих народа и грађана БиХ и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

- Као предсједаваућа Клуба хрватског народа одговорно тврдим да су Хрвати до сада били фактор стабилности, иницијатор компромиса и договора и тако ће и остати - поручила је Брадара.

Будући сазив власти на нивоу БиХ, истакла је она, свој мандат мора посветити "напретку према ЕУ и НАТО-у, извршавању преузетих обавеза, те обезбјеђењу легитимног представљања сваког од три конститутивна народа у Дому народа, на свим нивоима, што укључује и Предсједништво БиХ".

Она је нагласила важност успостављања новог Савјета министара јер, како је навела, једино се тако може завршити демократски процес отпочет још 7. октобра, да би и нова парламентарна већина у оба дома парламента БиХ могла у потпуности формирати своје комисије и заједничка радна тијела.