latinica  ћирилица
16/08/2019 |  15:34 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

Мјере заштите не подразумијевају масовни одстрел дивљих свиња

Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић апеловао је поводом увођења и примјене превентивих мјера заштите од афричке куге у Српској да се ловци придржавају унапријед одређеног календара лова на дивљу свињу и да ни у ком случају не користе новонасталу ситауцију за масован и неконтролисан одстрел.
Дивље свиње (Фото: илустрација) -
Дивље свиње (Фото: илустрација)

- Закон, вријеме и околности у окружењу траже од нас да сваким даном будемо све активнији и пратимо ситуацију. Међутим, морамо да дјелујемо у оквиру прописаних регулатива. То не подразумијева никакав масовни и неконтролисани одстрел, чак напротив - рекао је Минић.

У саопштењу Ловачког савеза се наводи да је Минић истакао да је Савез у сарадњи са Минстарством пољопривреде, шумарства и водопривреде креирао превентивне активности које се односе на активан одстрел дивљих свиња у смислу одстрела са годишњим планом и календаром лова.

- То би значило да до 1. септембра лов са високих чека или пригоном искључиво без паса може и треба да се извршава у смислу даљег мониторинга на присуство афричке куге дивљих свиња и да га искористимо и у дијелу за спречавање штете на усјевима. Након тога, по календару лова од 1. септембра слиједи лов погоном са псима. Ова активност подразумијева још један круг монитонга на присуство афричке куге - објаснио је Минић.

Он је прецизирао да је након одстрела свиње потребно узети узорак према упутству и доставити га најближој ветеринарској станици која га даље шаље Ветеринарском институту "Др Васо Бутозан" који врши анализу евентуалног присуства афричке куге.

Минић је, такође, рекао да је упутство ресорног министарства за тачно поступање у вези са настанком штете од медвједа прослијеђено свим удружењима у чијим ловиштима обитава медвјед.

- Још једном позивам све колеге да првенствено прихраном у шуми и прављењем мечилишта задржимо медвједа далеко од усјева, па и насељених мјеста. Ако се због бонитета у ловишту појави случај да имамо медвједа којег не можемо да контролишемо, примјењиваћемо закон и наведена упутства ресорног министарства - навео је Минић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је, с обзиром на појаву афричке куге свиња у Србији и штете на усјевима које ова дивљач причињава у Српској, недавно усвојило јасне акте којима је прописан активан одстрел дивљих свиња у свим ловиштима, а посебно онима која граниче са Србијом.