latinica  ћирилица
16/08/2019 |  17:13 ⇒ 17/08/2019 | 12:07 | Аутор: РТРС

Додик: Нећу гласати за АНП, ситуација у БиХ неиздрживо лоша!

Политичка ситуација у БиХ све је напетија, нарочито у ишчекивању ванредне и редовне сједнице Предсједништва БиХ гдје би осим пута у НАТО требало да се расправља и о коначном именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Упркос потписаном Споразуму СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, чини се да ће Савјет министара остати у техничком мандату, али и да од НАТО пута нема ништа. У интервју за нашу телевизију, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да ће на наредној сједници Предсједништва гласати против Годишњег националног плана.

Ситуација у БиХ је неиздрживо лоша, каже српски члан Предсједништва БиХ, а циљ је деградирање позиције Срба на нивоу БиХ. Најављена ванредна и редовна сједница Предсједништва, према свему судећи, неће помјерити БиХ са статуса кво - нити ће Савјет министара изаћи из техничког мандата, нити ће БиХ кренути ка НАТО.

- Ја не тражим да се та тачка повуче са дневног реда, али ћу гласати против јер ме на то обавезује одлука Народне скупштине Републике Српске. Наравно, имам неке могућности везане за ту ванредну сједницу. Чини се да именовања предсједавајућег неће бити. Сачекаћемо 5. септембар, а онда ћемо видјети шта ћемо - каже Додик.

Да је Споразум на климавим ногама показују иступи лидера СДА Бакира Изетбеговића који је медијима поручио да се нада да ће Додик промијенити мишљење и прихватити редуковани текст Годишњег националног плана за приступ НАТО. Управо ту леже два основна проблема, каже Додик.

Прво, то не може носити назив национални план, јер у БиХ постоје конститутивни народи а не један народ, друго, додаје, јасно се наводи да је тај план заправо аутоматско чланство у НАТО. Додаје да није истина да је мијењао мишљење, јер су и на самом потписивању Споразума присутни знали његов став о НАТО.

- Рекао сам и на састанку, када смо потписивали Споразум, да АНП неће доћи на дневни ред, нити ће бити усвојен и да не рачунају на нашу подршку. Сам Бакир Изетбеговић је рекао да је о АНП почео да размишља након потписивања Споразума. Питајте га у сриједу о промјени става - јасан је Додик.

Због очите међународне подршке, прије свега Американаца у БиХ, Бошњацима не би био први пут да изиграју договор, надајући се да ће добити и оно што им не припада, каже Додик. То, додаје, показује и покушај уплитања америчког дипломате задуженог за Евроазију, Метјуа Палмера, у унутрашња питања БиХ.

- Јуче су тражили да Американци имају увид у то шта је ту на дневном реду. Ја сам рекао да они не могу да се мијешају у то- То је сједница органа, а њихоо уплитање је директно мијешање у унутрашње ставри неке земље, али то њима није неприхватљиво као мени. Рекао са да моји сарадници из кабинета неће учествовати у том разговору, а онд аус они рекли "Додика наљутио Палмер". Шта има везе шта је Палмер рекао? - наводи српски члан Предсједништва БиХ.

Додик каже да ће се реакција Српске на све што се буде дешавало у уторак, за када су заказане ванредна и редовна сједница Предсједништва БиХ, знати након 5. септембра, када истиче рок важења потписаног Споразума.

Српски члан Предсједништва БиХ неприхватљивим сматра и мијешање високог представника у БиХ Валентина Инцка који сматра да је Додикова изјава да ће Српска поништити све одлуке које су наметнули Инцкови претходници, ако власт на бх. нивоу не буде формирана у складу са Споразумом, супротна Дејтону. Додик подсјећа да су управо високи представници урушили Дејтон, јер су Српској, својим одлукама, отели 83 надлежности.

- Можда нећу успјети у неким стварима, али ћу покушати да оставим генерацијама које долазе поруку да је то неприхватљиво и да се против тога требају борити. А Инцко би требало да покрије свој и криминал високих представника који су кршили међународно право - сматра Додик.

Додик упозорава да је владавина међународног фактора у БиХ све вријеме била усмјерена против Српске. Због свега, не искључује могућност да се о свим овим питањима изјасни Народна скупштина Републике Српске.