latinica  ћирилица
16/08/2019 |  19:03 ⇒ 17/08/2019 | 08:56 | Аутор: РТРС

Осмица остаје без дипломе

Након што је Републички просвјетни инспекторат првостепеним рјешењем наложио да се диплома директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића огласи ништавном, налазе о бројним неправилностима прослиједио је на поступање Тужилаштву БиХ, по чијем захтјеву је ванредна провјера и вршена.

И док члан ранијег сазива Парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Средоје Новић казује како су и претходни сазив Предсједништва БиХ, али и поједине амбасаде у Сарајеву много раније имали сазнања о Мехмедагићевог "сумњивој" дипломи, бошњачка јавност стаје у заштиту Мехмедагића! 

Неправилно "попуњене" пријаве за испите, како сарајевска стручна и нестручна публика, бјанко штитећи Мехмедагића, покушава да банализује налазе Републичког инспектората, нису једини "гријех" бањалучког студента Мехмедагића.

И са сумњивом дипломом трогодишњег факултета у џепу, нема потребну школску спрему за директорску функцију коју већ четврту годину обавља. Стечено звање дипломираног економисте "тешко" је свега 180 бодова. Посебним условима за избор генералног директора ОБА, било му је потребно 240. На позицију директора изабран је као Бошњак, на уписници за факултет, у септембру 2005. године изјаснио се као Хрват. Једногодишњи студиј "завршио" је експресно - за непуних девет мјесеци "положио" све испите, припремио и одбранио дипломски рад! Но, тако "ревносан" студент, по диплому у Бањалуку ипак, није отишао!

- Инспектору је, између осталог, предочена и овјерена пуномоћ којом се друго лице овлашћује за преузимање дипломе Османа Мехмедагића, као и потврда од 12.01.2008. године у којој се наводи да је опуномоћено лице преузело диплому за именованог - саопштено је из Републичког инспектората.

Диплому је преузео сада већ пензионисани запослени ОБА у канцеларији у Бањалуци! Услугу му је накнадно, према непотврђеним информацијама, Мехмедагић са директорске фотеље узвратио запошљавањем у Агенцији члана породице. И неки други запослени у бањалучкој канцеларији ОБА били су много чешћи посјетиоци Универзитета за пословне студије од времешног студента Мехмедагића још у вријеме док је студирао! Но, све то требало би да до детаља истражи Тужилаштво БиХ, чије је позиве да достави диплому на увид Мехмедагић мјесецима, очигледно с разлогом, игнорисао. Чак и онда када је своју спорну загребачку диплому поступајућем тужиоцу доставио министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић! Али, зато је реакција, наводно из ОБА, експресно услиједила, чим је објављена вијест о ништавости дипломе. У непотписаном саопштењу и без било каквих агенцијских генералија, достављеном само одабраним медијима, запослени су наводно стали у заштиту свог директора. Који - није јасно!? Премало времена у сезони годишњих одмора да се изјасни њих неколико стотина! Преједноставно у мору неправилности да запослени у Агенцији Осман Мехмедагић штити директора Османа Мехмедагића! Шта год да је, непримјерено је, каже Средоје Новић.

- Недопустиво, и мислим да то њему иде највише на штету, јер нико није напао ОБА, није ОБА издала диплому. Није диплома цертификат ОБА, па да сада ОБА издаје званично саопштење, већ једноставно човјек, једна јединка у ОБА и мислим да је он морао да изађе у јавност и да каже јесте или није стечена, на овај или на онај начин - рекао је Новић.

Упркос бројним Мехмедагићевим сарајевским "заштитницима", па и из бивше ресорне парламентарне комисије која више од пола мандата није била у функцији, а који се утркују да кажу како у вријеме именовања директора ОБА, диплома није била спорна, Новић јасан. Нити је диплома парламентарцима предочавана, нити је провјера у мандату Комисије. Но да је сумњива, још тада се, ипак, знало.

- Да су чланови Предсједништва БиХ, када су именовали Мехмедагића за директора ОБА и Извршни обавјештајни одбор Савјета министара имали информацију да се ради о неким сумњама о његовој дипломи - каже Новић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је у име династијске љубави Мехмедагића за директора ОБА гурао и прогурао, упркос противљењу чак и америчке амбасаде, ни након свега не одустаје.

- ОБА сасвим сигурно ради добар посао. Дакле, свакодневно имамо неке вијести које свједоче о резултатима ОБА. И имамо један растући отпор, нарочито у Републици Српској спрам ОБА и спрам њеног директора - каже Изетбеговић.

Можда Изетбеговић и има свакодневно вијести из ОБА. Но сви остали имамо, у обавјештајној бх. кухињи произведене афере без епилога, одговарају у хрватском националном корпусу и незнајући да им је "сународник" Мехмедагић, већ четврту годину први бх. обавјештајац. Попут афера "Ушће", хрватско врбовање селефија, прислушкивање новинара и медија...

Зоран Крешић, уредник Вечерњег листа БиХ, истиче да је се тако нешто не догађа ни у Камбоџи.

- Оно што су пројектовали, односно продуковали људи из Осмичиног окружења и он сам, то је заправо скандал сам по себи. Људи са таквим капацитетима апсолутно се и могу бавити само таквим пословима, дакле ситним сплеткама и уротама. С друге стране, нису у стању да регуларно заврше нити најобичнији факултет - навео је Крешић.

И док афера "Осмица" потреса БиХ, трочлани Обавјештајно-извршни одбор Савјета министара и не помишља да је разматра. Све је у рукама Изетбеговићевог страначког колеге и још једног Мехмедагићевог заштитника Дениса Звиздића, каже СДС-ов Мирко Шаровић. На потезу је Тужилаштво БиХ!