latinica  ћирилица
16/08/2019 |  19:13 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Расистичке поруке хрватског дипломате

Секретар Амбасаде Хрватске у Берлину Елизабета Мађаревић на друштвеним мрежама шири расистичке, ксенофобне и хомофобне ставове, а њемачкој канцеларки Ангели Меркел замјерила је "недостатак властите културе", пише портал Индекс.
Елизабета Мађаревић - Фото: Facebook
Елизабета МађаревићФото: Facebook

Хрватска ће од 1. јануара сљедеће године предсједавати ЕУ када ће, како се наводи, добар однос званичног Загреба и Берлина бити још важнији.

Мађаревићева на свом профилу на Фејсбуку шири расистичке ставове, пише о "бијелој Европи", која је само таква "чиста", шири антимигрантске тезе, напада права ЛГБТ заједнице.

Годинама објављује на неколико интернет портала текстове у којима, како се наводи, напада мигранте и избјеглице представљајући их као пријетњу хришћанској Европи, а није пропустила да нападне ни Истанбулску конвенцију и хрватског премијера Андреја Пленковића.

Чињеница да је таква особа истакнути дио хрватске дипломатске мисије у главном граду Њемачке представља велики скандал и штету за хрватску репутацију у Берлину и ЕУ, наводи Индекс.

- Чиста и аутентична Европа. Само бијели Европљани како је било прије само 30 година у цијелој Европи. Ово би требало да буде добра реклама за одмор. Неко би помислио да то више није могуће, али срећом јесте - написала је 8. августа Мађаревићева на енглеском језику на Фејсбуку, уз фотографију, како се претпоставља, са хрватског приморја.

О мигрантима је написала да "већином муслимани, долазе у Европу не само због социјалних повластица и европских пасоша, већ и због политичких разлога исламизације агенде".

- Европо, мораш научити рећи не и изградити своје самопоштовање и хришћански идентитет који је створио најразвијеније дијелове свијета - написала је она на Фејсбуку на енглеском језику.

Мађаревићева у једном посту иронично као "добру комедију" описује вијест да у покрајини Баден-Виртемберг од 24.000 полицајаца њих 330 нису њемачки држављани, што је могуће према њемачком закону из 1993. године, а ријеч је већином о усељеницима који имају дозволу трајног боравка и доказали су знање њемачког језика.

- Безбједност Нијемаца је стављена у руке странаца који живе у Њемачкој да би се побољшала друштвена интеграција. Очито, социјална интеграција странаца у њемачко друштво је важнија од безбједности и добробити њемачких грађана. Тја, интеграција је кључна ријеч за све. Ја се само питам како ће турски или ирански полицајац бранити Нијемца, а не свог турског или иранског сународника? Лојалност очито није толико важна за интеграцију /зато европска мултикултурна друштва функционишу тако савршено лоше - написала је Мађаревићева.