latinica  ћирилица
16/08/2019 |  20:58 | Аутор: СРНА

Индијска војска у највећој приправности у Кашмиру

Јединице Оружаних снага Индије у бившој држави Џаму и Кашмир стављене су на највиши степен приправности, јавила је новинска агенција АНИ.
Војска Индије у Кашмиру (Фото: AP Photo / Channi Anand) -
Војска Индије у Кашмиру (Фото: AP Photo / Channi Anand)

Неименовани извори изјавили су да је од комплетне индијске војске, ваздухопловства и база безбједносних снага затражен највиши степен приправносту, због могућих напада терористичких група које подржава Пакистан, у намјери Исламабада да унесе пометњу у долину Кашмира.

Пакистанска војска саопштила је јуче да су у сукобима дуж контролне линије у Кашмиру погинула петорица индијских и тројица пакистанских војника.

Индија је 5. августа укинула специјални статус Кашмира у покушају да потпуно интегрише једини регион са већинским муслиманским становништвом, што је потенцијално највећи политички потез у вези са овом територијом у посљедњих скоро седам деценија.

Пакистан полаже право на територију Кашмира.

Држава Џаму и Кашмир уживала је посебан статус и аутономију у Индији, чак је имала и своју заставу и бројне привилегије.

Прије него што одлука ступи на снагу, све законе које је у вези с тим усвојила индијска влада мора да одобри локална скупштина.