latinica  ћирилица
16/08/2019 |  22:44 | Аутор: СРНА

Генерал Милошевић затражио ослобађање или одслужење казне у Србији

Некадашњи генерал Војске Републике Српске Драгомир Милошевић, којег је Хашки трибунал осудио на 29 година за ратне злочине над цивилима, затражио је да буде ослобођен или замјену казне коју би одслужио у Србији.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

Молбу је Механизму за међународне кривичне трибунале поднио Милошевићев адвокат Британац Дејвид Хупер који је у уводу навео да је његов брањеник одслужио пола казне и да испуњава услове за ослобађање по законима Естоније, у којој издржава казну.

Хупер је навео да Милошевић има 77 година и да је лошег здравља, које се погоршава.

Напомиње се да се пријевремено ослобађање реализује након двије трећине одслужене казне, што би било 3. априла 2024. године, када би Милошевић навршио 82 године, предочено је да његове године, тренутна болест и породичне потешкоће, узете заједно са недавном праксом условног пуштања, чини замјену казне прикладном и у интересу је правде.

Милошевић моли да његова казна буде замијењена и да му се омогући да остатак казне проведе под рестриктивним мјерама, као што су надзор и електронски надзор, како предсједник сматра прикладним.

Наведено је да Србија није одређена као земља која може примити затворенике на служење казне, али да он то жели јер би тако био ближи супрузи и не био имао језичке и културолошке потешкоће, а медицинске установе би му биле на располагању.

Наглашено је и да је Србији одбијен статус земље у којој хашки осуђеници могу служити казну затвора према препорукама генералног секретара УН 1993. године, али и да се политика Владе Србије промијенила од тада и да сарађује са Механизмом.

- Власти Србије спремне су да пруже ефектан електронски надзор да би осигурали да се Милошевић придржава стриктно услова који су наметнути, као и да га ухапси ако Механизам повуче рјешење о ослобађању - навео је адвокат у молби упућеној тужиоцу Механизма Сержу Брамерцу.

Наглашено је, између осталог, да је Милошевић био узоран затвореник, да нема предрасуда према ниједној етничкој или религијској заједници.

У захтјеву се наводи да Милошевић не може учествовати у већини затворских активности као други затвореници, да не прича естонски и да има потешкоћа с ходањем.

Драгомир Милошевић предао се 3. децембра 2004. године. Прва пресуда донесена је 2007. године, а другостепена 2009. године када му је казна са 33 године смањена на 29. година. Милошевић, који је током рата био командант Сарајевско-романијског корпуса, проглашен је кривим за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја рата.