latinica  ћирилица
16/08/2019 |  22:49 | Аутор: СРНА

Приједор: Изложба Саре Марије Шиклуне са Малте

У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба графика под називом "Шетња у Приједору", аутора Саре Марије Шиклуне са Малте.
Музеј Козаре Приједор - Фото: архив
Музеј Козаре ПриједорФото: архив

Кустос умјетничке збирке ове установе Алекса Милић потврдио је да је сарадња са овом умјетницом почела прошле године, када је Сара као туриста била у посјети Приједору.

- Сара је мултимедијална умјетница из Валете и дигитални медији су нешто од чега она почиње свој рад било да су то касније графике, инсталације, слике, колажи или цртежи - рекао је Милић.

Графике су изведене у класичној техници вишебојној сито-штампи, настале на основу предложака фотографија направљених у Приједору прошлог љета.

Милић је потврдио да је ово само почетак сарадње будући да се већ договара изложба њених студената са Малте, а није искључена ни сарадња умјетника из Приједора са умјетницима те острвске земље.

Ауторка је потврдила да је своје шетње градом забиљежила фото-апаратом и да су то основе њених изложених графика, као дио фасцинације начинима свакодневног живота у различитим мјестима.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш, који је истакао да је ово врхунац културних збивања у граду током овогодишњег Културног љета.

- Град Приједор ће и даље подржавати долазак умјетника не само путем конкурса, већ као и гостовање умјетника по позиву, као што је вечерашње гостовање умјетнице са Малте, чији је долазак и изложбу у Приједору подржало Министарство културе и просвјете са Малте - рекао је Миљуш.

Изложено је 18 графика које ће Приједрочани моћи да погледају до 12. септембра.