latinica  ћирилица
17/08/2019 |  10:35 | Аутор: СРНА

Дрецун: Албанци ће интензивирати затирање доказа постојања Срба на Космету

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Албанци на Косову и Метохији систематски раде на затирању доказа било каквог историјског постојања Срба у тој покрајини, те да ће у наредном периоду то интезивније да покушавају.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Циљ је да докажу да су Срби колонизатори и у том смислу им је циљ да постану чланица Унеска, како би преузели управљање оним објектима који се сматрају историјски и културно значајним - рекао је Дрецун за ТВ "Пинк".

Он је понашање Албанаца на Косову и Метохији оцијенио као рушилачко, са циљем да покажу да је српска историја заправо њихова.

Дрецун је истакао да је важно да Србија спречава да самопроглашено Косово уђе у Унеско.

Он је подсјетио да су Албанци на Косову и Метохији до сада уништили више од 150 објеката Српске православне цркве /СПЦ/, а имају сталну жељу да покажу да их није градила српска средњовјековна властела, већ Албанци и да је то албанска територија.

Дрецун је, поводом поново постављене заставе самопроглашеног Косова и дизања војних шатора уз тврђаву Новог брда, рекао да косовски Албанци то раде у жељи да покажу да је Косово наводно држава.

- Застава на /српској/ тврђави на Новом Брду је порука да Срба ту никада није ни било - рекао је Дрецун.

Он је додао да случај на Новом Брду није усамљен, и да се такве и сличне ствари често дешавају на Космету, а за циљ имају затирање српске историје.

- Овдје је реч о политици најбруталнијег етничког чишћења које у свијету не би смјело да постоји ни као помисао. Ви не дозвољавате људима да изађу на гробове, запале свијеће, посјете цркве, манастире. Нико се озбиљно не ангажује да то спријечи - рекао је Дрецун.

Говорећи о служењу католичке мисе на остацима православне цркве Светог Николе, такође на Новом Брду, Дрецун је рекао да то није допринос сарадњи Ватикана са СПЦ, али да може да се уочи дугорочна тенденција самог Ватикана која није у складу са Православном црквом.