latinica  ћирилица
17/08/2019 |  11:28 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Јединствено стабло ораха с правом проглашено спомеником природе

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да стабло ораха у Новој Тополи код Градишке димензијама и виталношћу спада у ред јединствених на простору Српске, али и шире због чега је Министарство дало сагласност на одлуку о проглашењу Споменика природе "Лијевчански кнез", којом је оно заштићено.
Стабло ораха у Новој Тополи - Фото: СРНА
Стабло ораха у Новој ТополиФото: СРНА

- Ово стабло димензијама и виталношћу доприноси свеукупном пејзажу овог равничарског краја - истакла је Голићева.

Она је подсјетила да је Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, на иницијативу Дарија Дринића из Нове Тополе, израдио студију заштите, којом је утврђено да стабло испуњава све услове за заштиту у складу са Законом о зашити природе и предложено да буде заштићено као споменик природе треће категорије.

Скуштина града Градишка је 1. августа 2019. године, уз сагласност Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, донијела одлуку о проглашењу Споменика природе "Лијевчански кнез", којом је заштићено стабло ораха у насељу Нова Топола.

Да би овај споменик природе био заштићен прописане су мјере заштите којима се, између осталог, забрањује ломљење и сјеча грана, кидање лишћа, оштећивање коре и друге радње које би измијениле или нарушиле његов изглед и довеле у питање опстанак стабла.

Забрањено је и ложење ватре у непосредној близини стабла, остављање смећа и другог отпада, раскопавање земље у близини стабла, употреба хемијских средстава и промјена намјене коришћења земљишта у појасу од 50 метара од стабла, те градња објеката на удаљености од 50 метара од стабла без сагласности локалне заједнице и стручног мишљења Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Спомеником природе "Лијевчански кнез" управља Град Градишка, који права и обавезе управљача може повјерити другом правном лицу.

С циљем спровођења мјера заштите, очувања, уређења, унапређења, управљања и презентације Споменика природе "Лијевчански кнез" управљач обезбјеђује обиљежавање границе, осигурава неометано одвијање природних процеса и одрживо коришћење заштићеног подручја, прати кретање и активности посјетилаца, води евиденцију о природним вриједностима, те врши друге послове утврђене законом.

Стабло ораха је 2003. године регистровано у Каталогу највећих стабала Републике Српске. Његов обим износи 637, а пречник је 203 центиметра, досеже висину од 34 метара, док ширина крошње по дужој оси износи 37, а по краћој 36 метара.

Стабло ораха налази се уз објекат некадашњег парохијског дома који је по првобитној намјени између два свјетска рата изграђен као породична кућа и чини јединствен спој природног и културног градитељства.

Потпуне пејзажне вриједности овог стабла се истичу доласком у непосредно окружење, односно у двориште основне школе, када монументално дебло и крошња стављају у други план све околне објекте и стабла.