latinica  ћирилица
17/08/2019 |  15:59 | Аутор: БЕТА

Полиција ухватила човјека који јеизазвао затварање подземне жељезнице у Њујорку

Њујоршка полиција је данас саопштила да је ухватила човјека за кога се сумња да је у станици подземне жељезнице оставио два "експрес-лонца" од којих се праве бомбе кућне израде.
Њујорк - ухваћен човјек који је постављао експрес лонце - Фото: Screenshot
Њујорк - ухваћен човјек који је постављао експрес лонцеФото: Screenshot

То је у петак изазвало евакуацију главне станице подземне жељезнице Њујорка на Менхетну и поремећај осталог саобраћаја усред јутарње гужве.

Власти су потом утврдиле да у "експрес-лонцима" није било експлозива.

Шеф детектива Дермот Ши је објавио да је на снимку камере за надзор тај човјек виђен како држи један од "експрес-лонаца" и да је зато притворен.

Полиција је саопштила да су и камере у близини Свјетског трговинског центра снимиле човјека с колицима, који је поставио лонце на два мјеста у станици подземне жељезнице.

Трећи "ескпрес-лонац" је у петак нађен три километра даље, на улици, на неколико блокова од Свјетског трговинског центра и Њујоршке берзе, што је покренуло још једну полицијску истрагу.

Десетине сумњивих предмета свакодневно се пријаве у Њујорку, али близина мјеста терористичких напада 11. септембра 2001. године изазива посебно велику нервозу и грађана и власти.

Током Бостонског маратона 2013. године "експрес-лонци" пуни експлозива убили су три особе, а стотине ранили када их је детонирао пар исламских екстремиста. У септембру 2016. године, бомба те врсте је на Менхетну ранила 30 људи, а таквих случајева је било још у САД, дијелом у име ал-Каиде и Исламске државе.