latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:18 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

НАТО замке: Може ли се у БиХ поновити македонски и црногорски сценарио прескакања процедура?

Документ на 165 страна о Годишњем националном програму за НАТО стигао је у кабинет српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика. У њему су, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука, три тачке које се тичу директног преноса надлежности са Српске на БиХ и постоји више разлога због којих је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик заузео такав став, односно да ће гласати против Годишњег националног програма.

Годишњи национални програм предвиђа јачање Дирекције за координацију полицијских тијела, а на штету ентитетских полицијских снага, формирање јединствене управе за цивилну заштиту и укидање постојећих ентитетских закона о тортури над жртвама у протеклом рату.

- Мени је јако драго да је господин Додик процијенио све те замке које се налазе у овом плану и да је он потпуно изван оног споразума који је потписао са господом Човићем и Изетбеговићем. Ја сам увјерен да од тог плана неће бити ништа и да ће Српска да остане на свом путу, односно на принципима војне неутралности - рекао је Ћеранић.

Ситуација у БиХ показује њену неспособност да функционише и са страним притисцима у погледу преноса надлежности много ствари је закомпликовано, каже српски члан предсједништва Милорад Додик. Овдје се, наглашава, користи сила.

- Гдје пише у уставу БиХ да БиХ има надлежност за безбједност, одбрану, за правосуђе, за финансије - упитао је Додик.

Усвајање плана мимо сагласности српске стране је изузетно опасно и у том случају НАТО би могао да прескочи процедуре као што је то урадио у Македонији и у Црној Гори.

- Ту нема правила. За очекивати је да се НАТО-у жури да би се тај пут за БиХ по кратком поступку убрзао. Једноставно, након усвајања првог АНП убрзо би стигао одговор-ево - ви сте на путу за НАТО, треба да урадите то и то и пуноправно чланство је веома близу - истиче Ћеранић.

Буде ли Додик прегласан у уторак, покренуће процедуру заштите националног интереса.

- Ја имам пуну одговорност према ономе што је усвојила Народна скупштина и обратићу се поново за подршку која ће ми бити неопходна да то радим, и веома је сложено да радим горе са разним шпекулацијама, подметањима и лажима које долазе - каже Додик.

Додик, по свему судећи, неће одустати од намјере да Народна скупштина поништи све наметнуте одлуке од стране високих представника. Категоричан је: не рушим Дејтонски споразум, већ желим да га афирмишем!