latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:19 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

ХНС упозорио: Комшић се поиграва са конститутивношћу народа у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, осим политичке игре у Предсједништву, коју је започео стављајући на дневни ред редуковани Годишњи национални план за приступ НАТО-у, одлучио је да се поигра и са конститутивношћу народа у Босни и Херцеговини, односно са Уставом БиХ. На то је указао Хрватски народни сабор, који сматра да је Комшић, својом најавом ће се на састанцима са званичницима ЕУ заузимати за укидање начела конститутивности народа у БиХ, напао саму основу уставног поретка БиХ и Дејтонског мировног споразума. Комшић је ове наводе одбацио.

Из ХНС-а су упозорили – Жељко Комшић директно удара на Устав и такво понашање мора бити санкцинионисано. Категорични су, без имало правне и политичке сумње, његове изјаве, негирање су Устава БиХ и непоштовање Дејтона.

- Конститутивност и равноправност народа, и по слову Устава БиХ и по тумачењу Уставног суда БиХ, не само да је непорецива уставна категорија, него и основно начело Устава БиХ, а тиме и Дејтонског споразума. ХНС ће предузети све расположиве легитимне правне и политичке активности да би ово антидржавно, антиуставно и антидејтонско дјеловање било санкционисано и онемогућено стоји у саопштењу ХНС-а.

Из ХНС-а позивају и друге надлежне правне и политичке субјекте у БиХ и међународну заједницу да осуде и санкционишу, како оцјењују, покушај рушења Устава БиХ. Додају да је ово још један доказ како је Комшићево, како наводе, треће узурпирање позиције хрватског члана Предсједништва БиХ, дио осмишљене агенде, чији циљ је уставно, правно и политичко деконституисање Хрвата.

- Своје опасне антиуставне поступке Комшић покушава оправдати властитим погрешним тумачењем Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, у којем се на било који начин не поистовјећује осигурање права кандидовања на изборима са укидањем основног начела Устава БиХ и Дејтонског споразума, начела конститутивности народа.

Управо се на Мишљење Европске комисије позива и Жељко Комшић, који је оштро одбацио наводе ХНС-а.

- Изгледа да Драган Човић још замишља да води сједницу Градског комитета Савеза комуниста Југославије у Мостару, на којој се одлучује о слању неистомишљеника на Голи оток. Савјетујем њему и друштву из ХНС-а да још једном прочитају Мишљење Европске комисије за БиХ, па онда да још једном прочитају то Мишљење, па онда још једном... Све док не науче или бар не схвате шта у том мишљењу пише и шта су то европске вриједности. Тада нека се јаве да разговарамо - изјавио је Комшић.

У ХНС-у су, чини се, добро упознати са садржајем документа, јер у саопштењу појашњавају да Мишљење Европске комисије на неколико мјеста критикује механизам заштите виталног националног интереса, за који се, истичу, наводи да отежава и успорава процес доношења одлука. Али се, додају, нигдје не позива на укидање начела конститутивности.