latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:20 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Костајница: Породица Дејановић добија нови дом, уништен у клизишту

Клизиште које се појавило након катастрофалних поплава 2014. године, у потпуности је уништило кућу седмочлане породице Дејановић из Костајнице. Без крова над главом, од тада, сналазили су се на све начине. Ипак, захваљујући УНДП-у и општини Костајница, ова породица ускоро ће добити нови дом.

Бујична вода, која се појавила након обилне кише у мају 2014. године активирала је клизиште изнад куће породице Дејановић. Велика количина земље за само неколико тренутака готово у потпуности је уништила трошну кућу. Срећом, повријеђених није било. Међутим, седмочлана породица остала је без крова над главом. Од тада, сналазили су се како су умјели, и надали се помоћи добрих људи.

Помоћ је стигла од УНДП-а и општине Костајница, који су обезбиједили средства да се Дејановићима изгради нова кућа. Радови су при крају, а усељењу у нови дом највише се радују најмлађи чланови породице – Бранислав, Борислав, Душко и Ватрослав.

- Сад кад се заврши, хоћу да уведемо интернет, да не хватамо више сигнал од комшије више - каже Душко.

Младен и Гордана Дејановић незапослени су, и једини извор прихода им је рад на надницу. Такође, брину и о Горданиним старим родитељима. Због тога, у оквиру ове донације, породица је добила и пластеник, који ће им олакшати живот. Надају се да ће им то бити и сталан извор прихода.

У оквиру Програма опоравка од поплава, који финансира Европска унија, а проводи УНДП, биће санирано 11 кућа оштећених у поплавама.

- Ми смо кандидовали ову породицу на јавном позиву који је расписао Развојни програм Уједињених нација. Они су прошли, мало дуже су чекали са завршетком радова, али ја се надам да ће у наредних десет дана бити све завршено - изјавио је портпарол општине Костајница Александар Пашић.

Једно је сигурно – ова донација вратила је осмијех на лице Дејановићима. Како сами кажу, најважније је то што ће наредну зиму и хладне дане дочекати спремни – у новом, условном дому.