latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Млади Владан Лазаревић из Тобута дио научног тима за унапређење електронике

Да међу нашим младим људима има много изузетно талентованих спортиста, умјетника, научника, потврђује и 27-годишњи Владан Лазаревић из Тобута код Лопара, студент на докторским студијама електротехнике на Политехничком универзитету у Мадриду. Докторске студије финансира стипендијом шпанске Владе, и дио је научног тима који се бави унапређењем електроничких рјешења у индустрији.

Да су пред њим велика достигнућа било је јасно још у бијељинској Гимназији коју је завршио као ученик генерације, а на исти начин бриљирао је и на Електротехничком факултету у Београду завршивши га са просјечном оцјеном десет. За вријеме студија у Београду имао је више стипендија, међу којима је и стипендија Фондације др Милан Јелић, док је постдипломске студије у Мадриду наставио уз финансијску подршку Владе Шпаније.

- За ту стипендију потребне су, прије свега, оцјене са основних и мастер студија које сам ја имао, затим истраживачки рад, гдје се вреднује не само лични успјех, већ и оцјена цијелог департмана у коме би се докторска теза радила - каже Владан.

Енергетска електроника је област која се изузетно брзо развија у ери тзв. Четврте индустријске револуције, па су нова научна и технолошка рјешења изузетно важна. Двадесеточлани тим у коме је и Владан Лазаревић свакодневно се сусреће са новим изазовима.

У родни Тобут код Лопара Владан долази три до четири пута годишње. Није, каже, сигуран гдје ће га живот даље одвести након што сљедеће године одбрани докторску дисертацију. Понуда за запослење већ има много, како на универзитетима, тако и у привреди. Желио би да остане у Европи, а ако буде имао могућности за озбиљну научну или пословну каријеру, најрађе би живио у Републици Српској или у Србији.