latinica  ћирилица
17/08/2019 |  17:24 | Аутор: СРНА

СНС: Покушај асимилације Срба може имати тешке посљедице за Подгорицу

Српски национални савјет /СНС/ Црне Горе позвао је црногорске и институције Србије да што прије усагласе однос државе Црне Горе према српском народу који би поизлазио из поштовања највиших стандарда који важе за релативно већинске заједнице у државама Европе и свијета.

Из СНС-а указују да је стратегија политике актуелне власти у Црној Гори да створи што повољнији амбијент за асимилацију српског народа у овој земљи, што већу нетрпељивост грађана Србије према Црној Гори и свима који из ње долазе, што може имати тешке посљедице и за Црну Гору и српски народ.

СНС обавјештава државне институције Црне Горе и Србије да су за српски народ у Црној Гори престала да важе основна уставна опредјељења - слобода, мир, толеранција, поштовање људских права и слобода, мултикултуралност, демократија и владавина права.

- То се огледа у спречавању изражавања и јавног испољавања националне, етничке, културне и вјерске посебности, на избор, употребу и истицање националних симбола и обиљежавање националних празника, на употребу српског језика и ћириличког писма, на сразмјерну заступљеност у државним органима и многим другим одузетим правима српског народа - истичу из СНС-а.

Из СНС-а указују да такав однос изазива неповјерење српског народа према државним институцијама Црне Горе, посебно у неравноправности и надређености бошњачких и албанских националних заједница према српском народу, уз сталне провокације државне власти, којима се покушава у што краћем року спровести што већи анимозитет између наводно равноправних националних заједница.

- Инсистирање државних институција Црне Горе на нелогичном запостављању интереса српског народа и одузимању стечених права може имати тешке посљедице, како за Црну Гору, тако и за српски народ у тој земљи - наводи се у саопштењу СНС-а, које је потписао предсједник овог савјета Момчило Вуксановић.