latinica  ћирилица
17/08/2019 |  18:23 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Од концерта до кривичних пријава - зашто је црногорским властима засметала пјесма "Тамо далеко"

Министарство културе Црне Горе најавило је кривичну пријаву против организатора концерта одржаног у понедјељак у оквиру програма „Трг од ћирилице” у Херцег Новом, због, како се наводи, кршења низа законских одредби, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и, како су истакли, политичких и националистичких порука. Кривична пријава поднесена је и против пјевача Владе Георгијева који је те вечери са публиком пјеваo “Тамо далеко”. Окривљени најављују кривичне пријаве против оних који су пријаве поднијели.

Хуманитарни концерт “За наше Косово и Метохију” организовала је хуманитарна фондација “Делије” поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година од Косовске битке. Концерт је организован у склопу манифестације "Трг од ћирилице" коју организује црквена општина Херцег Нови - Митрополије црногорско-приморске.

За кривичне пријаве протојереј-ставрофор Радомир Никчевић чуо је из медија. До “окривљених” још нису стигле, каже. Истиче да, ако је то заиста тако, онда је то врхунац безумља оних који то чине.

- Ако се деси да су пријаве процесуиране или их уопште добијемо, да су оне актуелне, ми ћемо одговорити контра пријавама према онима који су их иницирали јер нема основа за пријаве - истиче Никчевић.

Властима у Црној Гори спорне су заставе које су се вијориле на концерту и пјесме које су пјеване током концерта. Никчевић тврди да су се те вечери вијориле заставе данашње независне државе Црне Горе, као и заставе које припадају историјској Црној Гори, као и застава Српске православне Цркве.

- Ниједна застава неке друге државе се није користила, а поготово не застава Србије. Тај концерт не негира Црну Гору и у сваком тренутку потврђује историјски идентитет Црне Горе - додаје он.

Владо Георгијев је оцијенио да је писање и најављивање кривичне пријаве против организатора хуманитарног догађаја због српских застава и пјесама порука да Срби нису добро дошли.

Кривичне пријаве подносе се због српских застава и пјесама у Херцег Новом у коме већину становништва управо чине Срби.

С друге стране званичној Црној Гори не смета то што се недавно у Котору обиљежила годишњица акција Бљеска и Олује. Да ли то званична Црне Гора жели да покаже да Срби у овиј држави нису добродошли?

Апсурдна је чињеница да црногорским властима сметају српска обиљежја, али не и албанска, која се редовно истичу широм Црне Горе. Тек након што су тај апсурд многи у јавности и апострофирали Министарство културе Црне Горе најавило је да ће поднијети и пријаву против организатора скупа одржаног у мјесту Тргаја на обали Цијевне, због истицања симбола Албаније без црногорске националне заставе.