latinica  ћирилица
17/08/2019 |  20:30 | Аутор: СРНА

Тривић: Све спремно за почетак нове школске године

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је у Српској све спремно за нову школску годину, која ће званично почети 2. септембра, а ове године у први разред основних школа биће уписано 9.300 дјеце или 400 мање него лани.
Наталија Тривић - Фото: РТВ Слобомир
Наталија ТривићФото: РТВ Слобомир

Тривићева је рекла да због мањег броја ученика нико од запослених наставника неће остати без посла.

Она је истакла да су за ову школску годину набавили 9.200 бесплатних уџбеника за први, 9.700 за други разред и комплете уџбеника за око 420 побједника такмичења од трећег до деветог разреда основних школа.

- У току је набавка уџбеника за дјецу, одличне ученике од трећег до деветог разреда из вишечланих породица - рекла је Тривићева за АТВ.

Она је навела да је у овој години за реконструкцију и адаптацију школских објеката обезбјеђено око 9,2 милиона КМ.

Тривићева је рекла да пројекти плаћене ученичке праксе за средњошколце доносе резултате, јер је порастао интерес за упис одређених занимања.

- Имали смо повећање уписа у средње техничке школе за 16 одсто у односу на претходну годину, а у економске за око 10 одсто. Смањен је упис у медицинске и друге школе за око 10 одсто, чиме смо изнивелисали уписне политике у складу с потребама тржишта рада - рекла је Тривићева.

Она је рекла да, у оквиру предстојеће реформе, програме образовања у Српској треба прилагођавати дјетету 21. вијека у циљу да се добије школство за ново доба.

- У складу с тим едуковаћемо наставнике, али и иновирати наставне планове, програме и уџбенике. Циљ је да имамо учење засновано на критичком размишљању а не чистом усвајању знања да би дјеца била оспособљена за живот. Требамо се прилагођавати дигитализацији и новим технологијама, јер је то незаустављив процес - навела је Тривићева.