latinica  ћирилица
18/08/2019 |  10:16 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Линта: Грабар Китаровић води проусташку политику

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић у недавном интервјуу за хушкачки и шовинстички лист "Хрватски тједник" још једном потврдила да води проусташку политику.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта у саопштењу истиче да Китаровићева досљедно заступа проусташке ставове о великосрпској агресији, Домовинском рату, "Олуји", ћирилици и хрватским злочинцима.

Он сматра да је српски државни и национални интерес да се у јавности стално говори права истина да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на крајишке Србе, да је Домовински рат био агресивни и освајачки и да су "Олуја", "Бљесак" и друге хрватске војно-полицијеке акције биле злочиначке.

Линта оцјењује да је Китаровићева у интервјуу за "Хрватски тједник" досљедно заступала проусташке ставове о Анти Павелићу, поздраву "За дом спремни", устанку у Србу, Блајбургу и Јасеновцу са нескривеним циљем рехабилитације НДХ и усташког режима.

Китаровић, навео је он, окривљује поглавника геноцидне НДХ и нацисту Анту Павелића да је издао и преварио Хрвате јер је продао пола Хрватске Италијанима, а не због расних закона и почињеног геноцида над српским народом.

- За кољачки поздрав "За дом спремни" она каже да је стари хрватски поздрав и да је његова употреба за вријеме рата деведесетих била позитивна. Грабар Китаровић за устанак српског народа 27. јула 1941. године против геноцидне НДХ наводи да није био устанак, већ покољ Хрвата", навео је Линта.

Он је додао да Китаровићева заступа став да су убијени усташки зликовци у Блајбургу невине жртве, јер им тобоже у праведном судском поступку није доказана кривица.

- Хрватска предсједница тражи да се посредством форензике тобоже утврди права истина о броју убијених у Јасеновцу, с јасном намјером да се највећа фабрика смрти на Балкану представи као радни логор - каже Линта.

Линта је подсјетио да је Китаровићева рекла да поштује ратног злочинца Томислава Мерчепа који је одговоран за убиство више од 120 Срба у Вуковару, као и остале хрватске злочинце који су одговорни за брутална убиства и мучења српских цивила и ратних заробљеника.

Китаровићева је против увођења ћирилице у Вуковар, чиме је, каже Линта, послала јасну поруку да преостали Срби у Хрватској нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.