latinica  ћирилица
18/08/2019 |  13:03 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Додик: Комшић отворено подрива систем на којем почива БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да су сви покушаји који оспоравају тај уставни принцип антиуставни и антидејтонски.
Милорад Додик (Фото:N1) -
Милорад Додик (Фото:N1)


Коментаришући најаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће укидање начела конститутивности народа у БиХ бити једна од тема о којима ће разговарати са европским званичницима, Додик је истакао да то није ништа друго већ отворено подривање система на којем почива БиХ.

- Скривајући се иза мишљења Европске комисије које је селективно и очито погрешно прочитао и протумачио, Комшић покушава да лансира своје политичке идеје, нападајући Устав на којем почива БиХ. Комшић се очигледно ставља на чело колоне унитариста којима мора вратити дугове за гласове којима су и га довели у Предсједништво - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, занимљиво је да ОХР ћути, иако је анексом 10 Дејтонског споразума и остављен у БиХ да надгледа провођење споразума, подсјетивши да је Устав БиХ саставни дио тог споразума.

Додик је навео да ОХР налази за сходно да се оглашава о питањима која уопште нису у његовој надлежности, понашајући се као изабрани политички актер у БиХ.

- Замилите да кажем да ћу се као српски члан Предсједништва у сусрету са европским званичницима залагати за независност Републике Српске, каква би хистерија настала и у Сарајеву и у међународном круговима. Сви би вриснули да је то антиуставно и антидјетоноски. Па зар залагање за укидање конститутивноти такође није антиуставно и ансдидејтонски? Е то је та међународна заједница и ОХР и то су политике двоструких стандарда које су БиХ и довеле до ћорсокака - рекао је Додик.

Комшић је изјавио недавно да евентуална промјена изборног законодавства, по препоруци Европске комисије, може ићи само у правцу јачања грађанског, а никако етничко - конститутивног принципа.

- Учинићу све да се препоруке из мишљења Европске комисије у БиХ проводе што брже. Неће протећи ниједан мој сусрет са званичницима ЕУ и њеним представницима у БиХ, а да се нећу залагати за убрзање тога процеса, који неминовно мора довести до одбацивања конститутивности и увођења једнакоправности и једнаке вриједности гласа свих грађана. Увјерен сам да ће и ЕУ коначно децидније да се у БиХ заложи за грађански концепт на уштрб етничко-конститутивног - рекао је Комшић.