latinica  ћирилица
18/08/2019 |  14:14 ⇒ 20/08/2019 | 15:41 | Аутор: СРНА

Озваничен почетак градње дневног центра "Подржи ме - 9. јануар"

У сјеверној дијелу Косовске Митровице данас је озваничен почетак изградње дневног центра "Подржи ме - 9. јануар", намијењеног дјеци са посебним потребама са сјевера Косова и Метохије, чију градњу су подржали грађани и институције Републике Српске.

Почетак изградње озваничили су шредсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов и предсједник Удружења привредника са сјевера Косова Радош Петровић.

- Градња ће се одвијати постепено, у складу са приливом средстава - рекао је Арлов, наводећи да је до сада преко донатора обезбијеђено нешто више од 80.000 од пројектом предвиђених 280.000 евра потребних за откуп земљишта, градњу и опремање дневног центра.

Према његовим ријечима, идеја о изградњи објекта који ће користити око 140 дјеце са посебним потребама потекла је од родитеља ове најугроженије категорије становништва на Косову и Метохији.

- Идеју смо скоро без ријечи подржали и у акцију су се укључили грађани и институције Републике Српске, укључујући и Владу Српске - рекао је Арлов и истиче да ће акција ће трајати до 31. децембра и да заинтересовани средства могу уплатити на жиро рачун Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији: 55510000341964-45.

Он каже да је предсједник Удружења привредника са сјевера Косова Радош Петровић један од највећих донатора ове хуманитарне акције.

Петровић је у име привредника и своје грађевиснке фирме, која ће изводити радове, прихватио да без икакве надокнаде за рад гради објекат, чиме је практично донирао више од 40.000 евра, колики је био предвиђени трошак за раднике који ће градити објекат дневног центра.

- Свесни смо да је објекат намењен најугроженијој категорији становништва на северу Косова и зато сам одлучио да будем донатор у овој хуманој, по мени најхуманијој акцији, која се реализује захваљујући саосећању братског народа из Републике Српске - рекао је Петровић Срни.

Он је најавио да ће се у акцију укључити још знатан број привредника са сјевера Косова и из цијеле Србије.

Прије озваничења почетка градње дневног центра, Арлов је у порти цркве Свети Дмитрије за шесторо дјеце уручио четворомјесечни износ стипендија од по 400 евра које обезбјеђују анонимни донатори - за троје са подручја јужно од Ибра и троје са сјевера Косова и Метохије.

Љубиша Михајиловић, који је расељен са породицом из Рабовца код Липљана, истакао је да је стипендија коју је добила његова ћерка Анастасија прва помоћ његовој породици, иако је на Паштрику провео више од 80 дана бранећи своју домовину.

- Захвални смо на овој помоћи која нам даје снагу да издржимо и опстанемо на своме чекајући неке боље дане, јер има људи који знају да цијене нашу жртву - рекао је Михајиловић Срни.

Отац деветоро дјеце Далибор Вуковић захвалио се браћи из Републике Српске ријечима да му 100 евра донације мјесечно из Српске више значи од плате коју прима у Здравственом центру у Косовској Митровици.

- Ово је помоћ од срца од људи који схватају и разумију да без дјеце нема опстанка ни Срба, ни српске државе на Косову и Метохији и да само повећањем наталитета можемо изаћи на крај са онима који су осмислили да нас више не буде на Косову и Метохији - рекао је Вуковић, који је са породицом до 1999. године живио у Дреници, озлоглашеном упоришту албанских терориста.

Арлов ће сутра присуствовати литургији у цркви Преображења Господњег у Прилужју, коју ће поводом славе општине Вучитрн служити игуман манастира Драганац архиђакон Иларион.