latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:01 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Унски слив ускоро под заштитом као Парк природе

Водно богатство један је од најважнијих природних ресурса Српске, а ријека Уна свакако је њен „бисер“. Према подацима Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, осим чистоће, слив ове ријеке карактеристичан је по јединственом биодиверзитету, кога чини 325 животињских врста, од којих су чак 92 на списку заштићених. Унски слив, са припадајућом флором и фауном, ускоро ће бити заштићен, проглашењем Парка природе.

Љубитељ природе и страствени риболовац, Едиб Џафербеговић из Новог Града, одрастао је уз Уну. Сваки дио њеног корита, каже, познаје као свој џеп, и додаје да између њега и ове ријеке – нема тајни.

Специфични „унски“ пијесак, истиче Едиб, настао је од остатака шкољки које се таложе на ријечном дну и формирају седру. Муља, зато, готово да нема. Управо због кристалне чистоће, Уна са својим притокама, природно је мрјестилиште за многе врсте рибе, а посебно за младицу, која је широм Европе - заштићена врста.

Џафербеговић, који је и предсједник Спортско-риболовног удружења „Нови Град“, каже да та мрјестилишта треба сачувати, јер су она природно формирана и погодна за рибу.

- Док људи по Европи покушавају да то створе вјештачки, и у мало случајева то и успију, ми треба само да сачувамо своје постојеће - додаје Џафербеговић.

Оно што ријеку Уну издваја од свих европских ријека је чињеница да на једном километру њеног водотока обитавају готово све врсте слатководних риба, тачније – 39 врста. И то је само дјелић од готово 400 животињских врста настањених на овом подручју. Кад се томе дода и више стотина врста биљака, међу којима су многе ендемске, јасно је да је Уна, најпростије речено – „бисер“ овог дијела Балкана и Европе. Потенцијал је велики, а пријетња његовом очувању, због најављене изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори још је већа, истичу из Еколошког удружења Грин тим Нови Град.

- Ради се о томе да је проглашење парка природе од велике важности за све нас овдје, јер једино на тај начин можемо добити, не само законски оквир, него једноставно дати и сами себи задатак да се крене у један одговорнији однос према Уни - истиче Марио Црнковић из овог удружења.

Одлучно „НЕ“ нуклеарном отпаду на Трговској гори – став је и свих институција Српске. Проглашење Унског слива Парком природе, одговор је на пријетњу нарушавању животне средине на овом подручју. Из ресорног министарства истичу да је у току 30-дневни јавни увид, који је и завршна фаза овог пројекта.

- Очекујемо мишљење четири општине на чијој је територији такође био јавни увид, да нам доставе све неопходне примједбе и коментаре, односно сугестије, како бисмо дошли до коначног текста одлуке о проглашењу Парка природе Уна - изјавила је Жељка Стојичић виши стручни сарадник за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. 

Очекује се да ће Одлука о проглашењу Парка природа Уна већ почетком септембра бити упућена Влади Српске на усвајање.