latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:05 ⇒ 19/08/2019 | 10:21 | Аутор: Глас Српске

Неће поскупити струја у Српској

До поскупљења електричне енергије у Српској за сада неће доћи, иако за тако нешто постоје оправдани економски разлози, тврде у предузећу Електропривреда Републике Српске (ЕРС).
Бројило - Фото: РТРС
БројилоФото: РТРС

Информације о могућем поскупљењу струје у Српској појавиле су се почетком прошлог мјесеца због повећања трошкова Рудника и термоелектране (РИТЕ) Угљевик“ до којих је довео пројекат одсумпоравања, али у матичном предузећу истичу да раст цијена није у плану.

– Иако су производне цијене електричне енергије и цијене за потрошаче у раскораку, а и тржишне цијене струје су вишеструко веће, за сада не планирамо поскупљење за грађане Српске – рекли су у ЕРС.

Навели су да им највеће проблеме у производњи електричне енергије ствара нерасположивост Хидроелектране Дубровник.

– Почетком године у тој електрани дошло је до хаварије, тако да су оба њена агрегата већ осам мјесеци ван погона. Производња електричне енергије ХЕ Дубровник припада систему Хидроелектрана на Требишњици, те је тиме производња значајно смањена – истакли су у ЕРС.

Додали су да им суша ове године не ствара проблеме када је у питању производња струје.

– Производња електричне енергије у хидроелектранама се планира на основу вјероватноће појаве дотока на сливовима, а остварени дотоци у овој години су на свим сливовима више од 90 одсто у односу на план. Најнижи су на сливу Требишњице – 90 одсто, на сливу Дрине 93 одсто, док су на сливу Врбаса изнад 100 одсто – казали су у ЕРС.

Додали су да су за седам мјесеци ове године на слободном тржишту продали 837 гигавата електричне енергије која је била вишак.

– У истом периоду лани продата су 1.853 гигавата, а разлог мање продаје је нерасположивост ХЕ Дубровник, те капитални ремонт ТЕ Гацко – казали су у ЕРС и додали да су од почетка јуна до сада купили 24,42 гигавата струје, што представља 3,37 одсто потрошње у Српској у овом периоду.