latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:15 ⇒ 19/08/2019 | 10:21 | Аутор: РТРС

Нови закон о забрани пушења испразнио угоститељске објекте у Црној Гори

Од сриједе је у Црној Гори на снази Закон о забрани пушења у јавним, затвореним просторијама, осим у казинима. Казне за непоштовање овог закона износе и до 20.000 евра.

У угоститељским објектима Закон, кажу, поштују да не би морали да плаћају драконске казне. Ипак, страхују да ће то знатно утицати на број гостију.

Угоститељски објекти у Никшићу, данас, готово празни. Гостију је било углавном у баштама гдје су могли да користе цигарете. Никшићани које смо анкетирали кажу да овај закон неће моћи бити потпуно испоштован.

- Највећа глупост је провођење европских закона у малим државама. Прво треба да се обезбиједе неки услови, па тек онда да се уводе закони. Ниједна кафана, ни организација није обезбиједила посебну просторију за људе који користе дуван - истичу.

- Ова мала земља која живи од шверца цигарета да забрани кориштење цигарета...Мислим да је то мало лицемјерно, прво треба тој хоботници стати на врат да се забрани шверц, па онда кренути са забраном пушења у угоститељским објектима- каже други Никшићанин.

Власницима угоститељских објеката остављена је могућност да за кориснике цигарета одреде просторију искључиво за ту намјену, која мора да буде изолована, површине веће од десет метара квадратних, али са ограничењем од 20 одсто радног, односно, јавног простора.

Нови закон у Црној Гори за сада се поштује, мада лијепо је вријеме, баште су пуне, па се са прецизношћу не може говорити да ли ће се поштовати када временски услови буду другачији и када се буду користили затворени простори.

Црна Гора је у више наврата и уз компромисе са угоститељима, покушавала да ограничи употребу дувана, али таква рјешења нису дала резултате. Овај пут прибјегла је великим казнама које износе и до 20 000 евра. Удар на џеп можда ће утицати на поштовање овог Закона.