latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:24 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Вучић и Додик обилазе ауто-пут "Милош Велики" (ФОТО)

Све је спремно за отварање деонице ауто-пута "Милош Велики" од Обреновца до Љига. Са раније отвореном деоницом Љиг–Прељина чиниће целину од 103 километра ауто-пута. Отварањем овог пута саобраћај се измјешта са "магистрале смрти", Ибарске магистрале и пут од Београда до Чачка скраћује на сат времена. Ауто-пут ће свечано отворити предсједник Србије Александр Вучић.
Вучић-Додик - Фото: РТРС
Вучић-ДодикФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић обишао је данас у друштву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика наплатну рампу Обреновац на ауто-путу "Милош Велики", који ће вечерас бити пуштен у саобраћај.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је предсједнику Србије и влади на великом подухвату који представља ауто-пут "Милош велики".

- Дошао сам путем који је изградио Вучић. Ово је величанствен дан, велики догађај за Србију али и за све нас Србе ма где да живимо. Ми смо загледани у Србију и њене успехе јер што је она јача и нама ће бити лакше - рекао је Додик, који заједно са предсједником Александром Вучићем, министрима, кинеским партнерима и другима обилази ауто-пут.

Како је рекао и Српска сарађује са Кином и у току су разговори у вези са градњом аутопута Бањалука-Приједор.

Према Додиковим ријечима пут "Милош велики" заснован је на жељама многих, али својим правцом треба да омогући лакшу комуникацију између Србије и Српске.

- Захвалан сам јер без овог приближавања не бисмо могли да се очувамо као заједница. Српска очекује велике послове у вези са изградњом пута од Кузима до Добоја. Направићемо повезницу коју жељно очекујемо и која ће почети у Бањалуци а завршити у Београду. Сви путеви воде у Београд - рекао је он.

Фото. РТРС

Вучић је разговарао са представницима компанија који су градили ову дионицу.

У друштву Вучића и Додика је и један од лидера црногорског опозиционог савеза Демократски фронт Андрија Мандић.

У обраћању новинарима, Вучић се захвалио Додику и Мандићу што присуствују данашњој свечаности.

Андрија Мандић изјавио је данас да је отварањем ауто-пута "Милош Велики" Београд ближи Бару, а Србија ближа Црној Гори. Мандић је у изјави новинарима током обиласка новог ауто-пута, рекао да је отварање ауто-пута "Милош Велики" историјско не само за Србију, већ и за Црну Гору.

Упитан када ће Црна Гора изградити свој ауто-пут према Србији, Мандић је рекао да би се у Црној Гори радовали да то може да буде већ сутра, али не може.

- Ово су сањале генерације грађана Црне Горе. Миграциони ток је ишао вијековима из Црне Горе, а овај пут ће помоћи да најмање двије Црне Горе, које живе ван данашње Црне Горе, почну да се враћају свом завичају. Ово је велика шанса - оцијенио је Мандић.

Свечано отварање ауто-пута "Милош Велики", на дионици од Обреновца до Љига, у оквиру Коридора 11, планирано је у 19.00 часова код петље Љиг, гдје ће се Вучић обратити грађанима.

Фото: Новости

Претходно је Вучић на искључењу ауто-пута за Уб разговарао са радницима и представницима компанија које су градиле ову дионицу, а код петље Лајковац-Ваљево присуствовати представљању туристичког потенцијала који се отвара новим ауто-путем.

Вучић ће код тунела "Бранчић" обићи Оперативни центар за управљање саобраћајем и присуствовати презентацији и дегустацији националних јела и пића са подручја повезаних ауто-путем "Милош Велики".

Свечаном отварању ауто-пута "Милош Велики" присуствује и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Зашто се ауто-пут зове "Милош Велики"?

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан што нови ауто-пут носи назив по Милошу Обреновићу, који је, истиче, урадио много за земљу - оставио слободну Србију, први Устав, школе, музеје.

Упитан да прокоментарише то што појединцима из опозиције смета што је нови ауто-пут понио назив Милоша Обреновића, Вучић је казао да се не обазире на такве коментаре, јер, како наводи, "ако се обазирете на сваки каменчић на путу, онда до циља никада нећете стићи".

- Смета им што ауто-пут носи назив Милоша Обреновића, смета им све што је вриједно, да им не смета то, сметало би им нешто друго. Они би вољели да се ауто-пут зове Е-763, како се иначе зове, то мени не значи ништа, али име Милоша Великог много значи", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на путу од Обреновца до Уба.

Предсједник је подсетио да је Милош Обреновић послије пропасти Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак, донио први Устав - Сретенски устав, а осим тога, иако неписмен, оставио је школе, музеје...

- Због тога сам срећан и поносан што је нови ауто-пут добио назив по Милошу Обреновићу - нагласио је.

Фото: РТРС

Дионица ауто-пута од Обреновца до Љига, дужине 62,7 километара, пројектована је за брзине од 130 километара на час. Ауто-пут је широк 28,4 метра и има брзу, средњу и зауставну траку.

На новој саобраћајници су 42 моста и надвожњака, те око 200 километара одбојне ограде.

Ова дионица ауто-пута "Милош Велики" од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд, пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

Након "Милоша Великог" слиједи "шумадијски коридор"

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас изградњу још једног ауто-пута који ће носити име Вожда Карађорђа.
"Ауто-пут `Вожд Карађорђе` ће спојити Шумадију са источним крајем Србије.

То ће бити шумадијски коридор", рекао је Вучић приликом обиласка ауто-пута "Милош Велики".

Вучић је нагласио да је у изградњу овог ауто-пута уложен оргоман новац и да је јако срећан због његовог отварања.

- Ми ово не завршавамо, већ смо почели. Захвалан сам свима који су се трудили и радили, али ово је тек почетак, јер 15. октобра отварамо источни крак Коридора 10 - од Ниша до Градине, што је јако битно за овај крај Србије - рекао је Вучић.

Он је истакао да ће то бити само један у низу нових ауто-путева, будући да је у плану и градња ауто-пута ка Црној Гори.

Фото: Новости

Поклон дрес фудбалског клуба "јединство"

Предсједника Вучића су дочекале и чланице женског одбојкашког и фудбалског клуба са Уба, као и фудбалери убског ФК Јединство.

Представници клуба подсјетили су да су у том мјесту и клубу поникли фудбалери, репрезентативци Југославије и Србије Ратко Чолић, Драган Џајић, Душан Савић, браћа Немања и Урош Матић, Радослав Петровић..., имена која се, како су рекли, и ван Србије спомињу уз поштовање.

Они су се захвалили на изградњи нове дионице јер на већину гостовања морају да пролазе управо тим правцем, па ће им та путовања убудуће бити знатно олакшана.

Поклонили су предсједнику дрес и обиљежје клуба и позвали га да посјети њихов стадион.