latinica  ћирилица
18/08/2019 |  18:27 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

У Требињу почеле Преображенске свечаности

Требиње сутра слави крсну славу Града и храма - Свето Преображење Господње. Преображенске свечаности почеле су данас, а припремљен је разноврстан славски садржај. Организатори Преображенских свечаности су Град Требиње и Црквена општина Требиње.
Требиње-сајам (Фото:trebinjedanas.com) -
Требиње-сајам (Фото:trebinjedanas.com)

По традицији, Преображенске свечаности почињу дан уочи славе. Тако је било и данас. Обиљежавање крсне славе Града и храма почело је традиционалним Сајмом меда и вина који је отворен у градском парку.

На Сајму се представило 25 пчелара и других излагача из Српске, БиХ и Црне Горе и 12 винарија, чланица Удружења „Винос“.

У Kултурном центру у 18 часова отворена је изложба „Звонари слободе“, о животу Светог владике Николаја и научника Михаила Пупина.

Празнично вечерње служено је у требињском саборном храму, а у 20.30 у Музеју Херцеговине биће отворена изложба „Милена Шотра Гаћиновић“, изложба поводом 110 година од рођења ове сликарке.

На Тргу слободе у 21.30 часова Требињцима, а и свима који се налазе у овом граду, представиће се оркестар МУП-а Републике Српске.

Преображенске свечаности настављају сутра. Света архијерејска литургија почиње у 9 часова. Након литургије, ломљења славског колача планирано је полагање цвијећа на Споменик браниоцима Требиња 1991-1995. У Културном центру биће одржана и свечана сједница.

У послијеподневним часовима у Музеју Херцеговине биће изведена монодрама „Има једна земља“.

Након празничног вечерњег у 20 часова свечана литија проћи ће улицама Требиња. Преображенске свечаности завршавају на Тргу слободе концертом македонске пјевачице Калиопи.