X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
18/08/2019 |  18:40 ⇒ 18:45 | Извор: СРНА

Албанци пријетили монахињама у манастиру Бешка на Скадарском језеру

Монахиње из манастира Бешка на Скадарском језеру потврдиле су да им је прије пар дана пријетила група Албанаца, који су наводно дошли да обиђу ову светињу.
Манастир Бешка (Фото:Shutterstock) -
Манастир Бешка (Фото:Shutterstock)

- Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Косово и пријетили да ће нас отјерати одавде - рекла је монахиња Варвара.

Она је навела да је у сриједу, 14. августа у манастирски комплекс ушло десет мушкараца, неколико жена и дјеце који су након поздрава захтијевали да снимају комплекс професионалном камером.

Монахиња Варвара је истакла да им је речено да је за то потребан благослов митрополије, на шта су они, како је рекла, узвратили смијехом и порукама да комплекс није у власништву манастира.

Она је навела да се један од њих представио као новинар и питао чији је манастир и додала да је одговорила да је манастир Српске православне цркве.

Монахиња Варвара је рекла за Тањуг да јој је на одговор иронично узвраћено питањем "зар то није био католички манастир?".

Према њеним ријечима, тражили су да виде и једну старију монахињу за коју су тврдили да је Албанка.

Монахиња Варвара је објаснила да је ријеч о старијој монахињи која говори албански језик и која је живјела раније у Вракаји у Албанији и да је српског поријекла.

Она је рекла да је мислила да ће се тензије смирите након што је дошла монахиња и почела разговор са њима на албанском, истичући да је у једном тренутку чула како Албанци вичу и снимају мобилним телефоном.

- Ми ћемо вас одавде истјерати, ово је наше, као што је наше и Косово, узвикивали су Албанци - рекла је монахиња Варвара.

Она је истакла да су "говорили и да дају и велике паре како би били истјерани из манастира и тврдили да је то Џамијски вакуф и да је то њихово".

Монахиња Варвара је рекла да су по одласку запријетили да ће се поново видјети, истичући да монахиње страхују да ће бити нападнуте ван манастира.

Случај је пријављен полицији, монахиње су дале изјаву, али још нису откривени Албанци који су им пријетили.