latinica  ћирилица
18/08/2019 |  20:57 ⇒ 19/08/2019 | 08:46 | Аутор: РТС

Вучић: Седамдесет година сањали смо овај сан (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, на церемонији отварања дионице ауто-пута "Милош Велики", да тај ауто-пут показује нови ниво квалитета живота грађана Србије. Почиње се са припремом документације за Шумадијски ауто-пут који ће носити име "Вожд Карађорђе", поручио је предсједник.

Вучић је, током обраћања код петље Љиг гдје је свечано пуштен у саобраћај нови ауто-пут "Милош Велики", рекао да је ово велики дан за Србију.

Предсједник је током обраћања рекао да ће се почети са припремом пројекта за изградњу ауто-пута "Вожд Карађорђе".

- То ће бити шумадијски ауто-пут, у ипсилон краку, да спојимо сјевер Шумадије и срце Шумадије са истоком Србије. Проћи ће ауто-пут и кроз његово родно село Вишевац и тиме ћемо показати како Срби, када се помире, умију да направе најбоље и највеће резултате - истакао је Вучић.

- Седамдесет година сањали смо овај сан, 70 година чекали овај дан, 70 година и мало више и мало дуже. И зато сам захвалан свима вама којима није било тешко да по овом врелом дану дођете у Љиг да заједно обиљежимо отварање ауто-пута, који носи име по Милошу Обреновићу - рекао је Вучић.

Предсједник је захвалио свима који се, како каже, радују успјесима Србије.

- Хоћу да се радујем свима који се радују напретку Србије, који желите да буде успјешнија. Који увијек имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину. Хвала вама који сте радили под најтежим условима, борили се са тунелима, и бројним мукама излазили на крај. Хвала свим грађанима Србије који Србију воле више од свега - нагласио је Вучић.

Подсјетио је да смо од земље на ивици банкротства дошли до земље која има највише инвестиција пропорцинално броју становника.

- Постали смо бољи дио свијета, међу најбољима у много чему - нагласио је предсједник.

Одговорна, а не политика кула и градова

Најавио је повећање плата, пензија и квалитета живота, указавши да нови ауто-пут представља нови ниво стандарда живота за грађане. Плате ће за три мјесеца бити преко 500 евра мјесечно, рекао је Вучић.

Подсјетивши на бројне проблеме током изградње ауто-пута, међу којима је издвојио стари храст који се налазио на траси, предсједник је поручио да ће нови ауто-пут бити "храст будућности", јер ће то да доведе фабрике у Ивањицу, Лајковац, Обреновац и друге градове.

Било је, додао је, много тешких одлука које су грађани морали да донесу, али су имали повјерење у политику која није обећавала куле и градове, већ је била одговорна.

Ауто-пут само до Пожеге кошта више од милијарду и сто евра и биће направљен нашим новцем а не концесијама, истакао је предсједник.

Хоћемо да убрзано мијењамо Србију

Говорећи о новом инвестиционом плану, предсједник је рекао да хоћемо да убрзано мијењамо Србију.

Вучић је навео да је управо зато донесена одлука да се у свакој општини заврши све око снабдијевања водом, канализацијом...

- Срамота је да Србија то нема ријешено у 21. вијеку - примијетио је Вучић.

Најавио је и улагање готово милијарду евра у 5.000 километара путева у наредне четири године.

Урадили би и више, новца има, рекао је Вучић, али нема фирми, варилаца, тесара.

Порука кинеском предсједнику

Посебно је нагласио да су успјеси постигнути заједно са кинеским пријатељима, које предводи предсједник Си Ђинпинг.

- Све што су обећали, све су урадили и то на начин на који смо их молили - истакао је Вучић.

Амбасадорку Чен Бо и предсједника Националног савјета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислава Николића замолио је да пренесу поруку Си Ђинпингу да је Србија челични пријатељ Народне Републике Кине.

- Чекамо вас предсједниче да вас угостимо како вас нико у свијету није угостио - поручио је Вучић.

Напоменуо је да се данас сигурно не може претјерати у описивању значаја онога чему окупљени присуствују.

Имамо пут књаже, имамо слободу

Осврнувши се на историјску улогу Милоша Обреновића, предсједник Вучић је напоменуо да се сада не отвара само ауто-пут са његовим именом, већ се понављају све лекције којима нас је кнез научио.

- Прва и основна лекција је да можемо толико тога сами да урадимо, без обзира на околности, ако смо вриједни и паметни онолико колико је он био мудар - навео је Вучић.

Друга је да се за своју земљу треба борити и да из ње не треба ићи без преке потребе, истакао је предсједник.

Данас је важно, додао је Вучић, да замоли вриједне Србе да размотре могућност повратка у Србију.

- Размислите, Србија је ваша отаџбина, долази време повратка у Србију, помоћићемо на сваки начин - поручио је.

Трећа лекција, како је додао, јесте да је мир најважнији услов. Истакао је да се због тога највише улаже у мир, рад, знање, повезивање људи.

- Имамо пут књаже, имамо слободу. Спојили смо то, јер једно без другог не иде - поручио је Вучић.