latinica  ћирилица
19/08/2019 |  07:56 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Једна од највећих побједа српске војске: 105 година од Церске битке

Данас се навршава 105 година од Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату и прве побједе савезничке војске.
Степа Степановић (архив) -
Степа Степановић (архив)

Српска војска је преко Дрине одбацила надмоћнију аустроугарску војску, која је у августу 1914. године доживјела први велики пораз.

Припадници српске војске, предвођени генералом Степом Степановићем, пружили су примјер безмјерне храбрости и патриотизма. Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању, Степановић је унапређен у чин војводе.

Церска битка је прва у српској историји у којој је прекршен ланац командовања, пошто је војвода Радомир Путник чекао исход аустроугарских операција, а генерал Степа Степановић је схватио значај планине Цер и образовао Церску ударну групу са којом је самоиницијативно заузео коте Тројан и Косанин град.

Тих дана се борило 180.000 српских војника, а погинуло је између 3.000 и 5.000. Аустроугарска војска је претрпјела дупло веће губитке.

На мјесту гдје су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке, подигнут је споменик, који је откривен на Видовдан 1928. године.

У оквиру спомен-комплекса "Церска битка", у мјесту Текериш код Лознице, предвиђено је полагање вијенаца и одавање почасти те пригодан умјетнички програм.