latinica  ћирилица
19/08/2019 |  07:59 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Добој и Требиње прослављају крсну славу

Град Добој данас ће обиљежити крсну славу - Преображење Господње.
Добој (фото: Бранко Д. Тодоровић) -
Добој (фото: Бранко Д. Тодоровић)

Обиљежавању крсне славе Добоја присуствоваће министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, а, према најави из Градске управе, очекује се и долазак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Према програму прославе, добојско свештенство служиће Свету литургију у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Ломљење славског колача предвиђено је за 12.00 часова у хотелу Парк, уз присуство Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и српског члана Предсједништва БиХ.

Прослава крсне славе града - Преображења Господњег почела је синоћ вечерњим богослужењем у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић честитао је крсну славу суграђанима и пожелио да "преображењем Господа сви преобразе себе у боље људе и да боље раде како би град напредовао".

- Сигуран сам да присуство кума крсне славе господина /Милорада/Додика значи и за Добој и грађане, јер смо много тога започели и много тога можемо када смо јединствени - рекао је Јеринић.

Крсну славу обиљежава и град Требиње. Тим поводом у Храму Светог Преображења Господњег биће служено празнично јутрење, а потом ће бити обављено ломљење славског колача.

Програмом је предвиђено полагање цвијећа на Споменик погинулим борцима, а у 12.00 часова свечана сједница Скупштине Града.

У 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће изведена монодрама "Има једна земља", првака Зрењаниског народног позоришта Јовице Јашина.

Свечана литија проћи ће улицам Требиња након 20.00 часова, а славске свечаности биће завршене на Тргу слободе концертом македонске звијезде Калиопи.

Обиљежавање крсне славе града почело је јуче отварањем Сајма вина и меда у градском парку у Требињу.

Свечаност је потом настављена изложбом у Музеју Херцеговине поводом 110 година од рођења сликарке Милене Шотре Гаћиновић, те концертом Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Преображење Господње обиљежава и општина Прњавор. Обиљежавање крсне славе општине почеће литургијама у храму Светог великомученика Георгија и Спомен-храму на Вучијаку.