latinica  ћирилица
19/08/2019 |  09:16 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Вулин: Сљедеће године стижу хеликоптери из Русије

Делегација Министарства одбране Србије боравила је у Русији на позив руског министра одбране. Том приликом обишли су фабрику "Роствертол" која ће у првом кварталу наредне године испоручити четири нова хеликоптера Војсци Србије, присуствовали су и финалу тенковског биатлона у ком је екипа Војске Србије заузела осмо мјесто. Током боравка у Русији, српски министар одбране састао се са својим руским колегом Сергејем Шојгуом.

Министар одбране Александар Вулин је за РТС рекао да се споразум предсједника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића добро развија, као и да су ушли у другу фаза рада на "миговима".

- Обезбиједили смо да несметано стигне 10 БРДМ-2 оклопних возила, са министром Шојгуом смо разговарали о томе да их стигне још, стићи ће и тенкови који су договорени - рекао је Вулин.

Указао је да ће у првом кварталу сљедеће године стићи и четири Ми-35 хеликоптера, као и три Ми-17 хеликоптера.

Вулин је рекао и да Србија и Русија никада нису имале толико заједничких активности. Наставиће се сарадња када су у питању војне вјежбе, пренос искуства, образовање кадрова.

- Имамо веома плодну, широку сарадњу која се спроводи у складу с политиком војне неутралности - навео је Вулин.

Истакао је да сарађују и са истоком и западом – сами бирају пријатеље, наоружање и образовање за њихове кадрове.

- Ми смо наручили и већ добијамо ХА-145 хеликоптере француско-њемачке копродукције, наручили смо и ракете "мистрал" из Француске, а видите колико наоружања набављамо с простора Руске Федерације. То је војна неутралност, сами бирате, доносите одлуке и узимате шта је најпотребније вашој земљи - рекао је Вулин.

Министар одбране Србије је рекао и да је велика част што је Србија позвана да 2020. године учествује у Паради побједе на Црвеном тргу.

- Када будемо марширали Црвеним тргом, читав свијет ће видјети да смо достојни својих предака. Захвалан сам руском руководству јер су нашли начина да покажу колико нас цијенем - закључио је Вулин.