latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:18 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Црногорска полиција спријечила илегални улазак 300 миграната у БиХ

Црногорска гранична полиција у првих шест мјесеци 2019. спријечила је скоро 300 илегалних улазака мигранта из Црне Горе у БиХ, саопштили су припадници граничне полиције те земље.
Мигранти - Фото: СРНА
МигрантиФото: СРНА

Црногорски и бх. гранични полицајци у заједничким активностима обилазе 80 километара дуг зелени појас границе између те двије државе и све чешће наилазе на кријумчаре који мигранте покушавају превести преко границе у нехуманим условима, речено је за РТЦГ.

- У једном случају је пронађено чак 14 особа смјештених у једном путничком возилу у нехуманим условима, које је држављанин Црне Горе намјеравао да незаконито пребаци у БиХ - рекао је за поменуту телевизију Славко Пековић из црногорске граничне полиције.

Како наводе, кријумчари од миграната узимају и више од 100 евра по особи да их доведу близу границе с Хрватском или БиХ, а неријетко мигрантима помаже и локално становништво са обје стране границе.

Углавном се крећу ноћу, па црногорска полиција на границама користи савремене термовизијске уређаје како би их зауставила у њиховом подухвату.