latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:29 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Белензада: Дефинисати минималну плату као економску или социјалну категорију

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Обрад Белензада сматра да се минимална плата у Српској мора дефинисати као економска или као социјална категорија.
Обрад Белензада - Фото: СРНА
Обрад БелензадаФото: СРНА

- Ако је минимална плата економска, онда мора бити за најмање сложен посао, а ако је социјална, нема пореза - рекао је данас Белензада Срни у Зворнику.

Белензада сматра да би минимална плата требало да се утврди по групама сложености посла за све запослене у друштву, додавши да није у реду да коефицијент сложености за средњу стручну спрему у производњи буде три, а у администрацији седам, уз истовремену причу да се стимулише запошљавање у производњи.

Он је рекао да исказивање просјека плата не одражава реално стање јер се креће од мининалне 450 КМ, док се за уговорене плате и не зна колике су.

Белензада сматра да се све ове недоумице могу ријешити општим колективним уговором јер и Влада Републике Српске учествује у преговорима са послодавцима и Синдикатом.

- Адекватније и праведније треба ријешити систем расподјеле, што се може обезбиједити општим колективним уговором - сматра Белензада.

Белензада је рекао да се више пажње мора посветити заштити на раду са обезбијеђеном заштитном опремом и обавезним систематским прегледима једном годишње.