latinica  ћирилица
19/08/2019 |  12:52 ⇒ 05/09/2019 | 21:08 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Нема предсједавајућег без АНП

Неће бити предложен кандидат за предсједавајућег Савјета министара све док се не ријеши питање Годишњег националног плана, рекао је лидер СДА Бакир Изетбеговић.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Изетбеговић је за Анадолија агенцију за Балкан, у вези са сутрашњим сједницама Предсједништва БиХ, на којим је планирано разматрање Годишњег националног плана и именовање предсједавајућег Савјета министара, рекао да потврђује да нема имена предсједавајућег без АНП-а.

Оцијенио је и да би по реакцијама чланова Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића могло доћи до одгађања сједнице како би се дала шанса да се испоштује члан три из споразума.

Сматра да сутра неће доћи до пропадања договора о формирању бх. власти и најављује да ће се компромис тражити у наредне двије, три седмице.

- Трајаће то. Компромис ће се тражити сљедећих 15-20 дана. Иако се понови сједница Предсједништва БиХ и ови неки рокови 5. септембар и тако даље битно је доћи до компромиса. Ми сасвим сигурно нећемо одустати од ствари које су битније од самог НАТО пута, а то је поштовање Устава, владавине закона. Не може ентитет наређивати држави као са шведског стола. Не може господин Додик наметнути своју вољу, да тако кажем, пробосански оријетисаном дијелу коалиције. Ми то нећемо допустити ни по коју цијену - поручио је Изетбеговић и додао да је неопходно међусобно поштовање. 

Извор: N1