latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:10 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Полиција забранила свештеницима улазак у Цркву на Ивановим коритима

Више од 15 полицајаца са интервентним возилима спријечило је јутрос свештенство Митрополије црногорско-приморске да уђе у Цркву посвећену данашњем празнику Преображења Господњег на Ивановим коритима подно Ловћена.
Цетиње - СПЦ - Фото: СРНА
Цетиње - СПЦФото: СРНА

Полиција је поступала по рјешењу Министарства унутрашњих послова Црне Горе, које је забранило одржавање Свете литургије, иако је Митрополија црногорско-приморска уредно пријавила њено одржавање и правни тим Митрополије на ово рјешење уложило жалбу Управном суду, на коју није добијен одговор.

Из Митрополије је саопштено да овакво поступање - забране богослужења, и то у храму у својини Митрополије, није карактеристика савремених друштава.

- На Преображење се вјековима служила Света служба Божија у овом Светом храму на Ивановим коритима, те вишегодишње забране молитвеног сабирања представљају незаконито поступање и поигравање са најдубљим осјећањима православних вјерника - истичу из Митрополије.

У Митрополији црногорско-приморској се надају да ће, ипак, преовладати разум и да ће догодине бити омогућено служење литургије на празник Преображења Господњег на Ивановим коритима.

Јутрос је приступ Цркви Преображења на Ивановим коритима онемогућен свештенству Митрополије црногорско-приморске - протојереју-ставрофору Гојку Перовићу, протојереју-ставрофору Обрену Јовановићу и ђакону Душану Биговићу, као и Рајку Радусиновићу, предсједнику Црквене општине Цетиње.

Управа полиције Црне Горе већ годинама забрањује богослужење у Цркви Светог Преображења Господњег на Ивановим коритима, гдје је 2009. године дошло до инцидента када су припадници канонски непризнате црногорске православне цркве насилно покушали да уђу у овај храм док су свештеници Митрополије црногорско-приморске служили Свету литургију на Преображење.

Присталице рашчињеног Мираша Дедеића су тада недалеко од храма, док је вјерски обред још трајао, насрнуле на присутних 20-ак полицијаца, покушавајући да уђу у Храм и више пута, врло насилно насртали на Храм и на вјернике Митрополије, уз најтеже псовке, пљувања и гађање каменицама.