latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:16 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Радојичић: Kочићево дјело и идеје живе у народу (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић положио је данас вијенце на споменик Петру Кочићу у истоименом парку у центру града, те истакао значај чувања сјећања на овог великог писца, како би његово дјело и ријеч наставили да живе у народу.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је истакао да Кочићево дјело живи и има снажан утицај у народу, те да је његова ријеч и данас актуелна.

- Његова борба за истину, слободу, отаџбину, језик и нацију је ванвременска на овим просторима и увијек је актуелна. Важно је да управо те идеје наставе да живе у народу - рекао је новинарима Радојичић.

Он је изразио задовољство што ће иновативним пројектом "Соба сјећања на Петра Кочића" вечерас у Бањалуци званично бити отворен 54. Кочићев збор, у оквиру којег ће се различитим књижевним, културним, забавним садржајима дати допринос очувању сјећања на заоставштину овог српског великана.

- Интерактивна соба сјећања осмишљена је тако да на модеран и иновативан начин прати биографију Петра Кочића, те да се новим генерацијама приближи дјело нашег веома значајног књижевника и трибуна - рекао је Радојичић.

Он је навео и да ће у оквиру манифестације бити додијељена и Кочићева награда за књижевно дјело, коју ће ове године примити лингвиста Милорад Телебак.

Телебак је рекао да је Кочићева награда велико признање, с обзиром на то да је личност Петра Кочића једна од врхунских у српској националној историји и култури.

- Награда је за мене велико признање и поносан сам што ћу је добити - рекао је Телебак.

Иновативним пројектом "Соба сјећања на Петра Кочића" вечерас ће у 20.00 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци почети овогодишњи 54. Кочићев збор.