latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:34 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Тривић: Светосавска награда за најбољег наставника и учитеља

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је Влада Српске данас усвојила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, према којем је уведена Светосавска награда за најбољег наставника и учитеља.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Једна од новина измијењеног закона је и то да ће супружници и дјеца погинулих бораца бити ослобођени накнаде за полагање стручних испита.

Тривићева је навела да ће Светосавска награда бити додјељивана сваке године на празник Светог Саве, 27. јануара.

- Биће прописани критеријуми који ће сви они који буду предлагани морати испунити. На овај начин желимо да покажемо да просвјетни радници имају просвјетитељску улогу, какву је некада имао Свети Сава - рекла је Тривићева на конференцији за новинаре послије сједнице Владе Српске.

Она је рекла да су у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању остале кључне измјене као и у Нацрту, које предвиђају да ће мала матура убудуће бити прослављана у оквиру школских објеката.

Предвиђено је и да у оквиру специјалних школа за дјецу са потешкоћама у развоју буду основани ресурсни стручни центри, да би та услуга била доступна што већем броју такве дјеце у Српској.

Тривићева је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске у јуну усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању са закључком да буде обављена јавна расправа.

- Министарство просвјете и културе је провело јавну расправу у седам градова. На основу приједлога стручне јавности изнесених на јавним расправама и приједлога и сугестија народних посланика, Министарство просвјете и културе је дорадило одређене законске одредбе, неке је кориговало, а неке унијело у текст као боља рјешења - навела је Тривићева.