latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: 15. нота о повлачењу признања Косова донијета на Видовдан

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је прошле недјеље ишао по ноту 15. земље која жели да повуче признање независности Косова.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Он додаје да је у дану кад је то хтио да објави Квинта издала саопштење којим поручује Србији да треба да престане с акцијом повлачења признања.

Како каже, он није помињао да је ријеч о Тогоу, како преносе медији, а саопштење Квинте коментарише поруком: "Ми немамо намјеру да се свађамо са било ким".

Додаје да је једноставно политика Србије таква, те примјећује да када су други признавали Косово никога није бринуло да ли ће Србија да се љути.

- Када је ријеч о билатералним односима, ја не могу некој држави да кажем да не повлачи признање. Ја ћу ових дана званично саопштити и показати ту ноту, оно што је занимљиво, та нота је донијета на Видовдан - рекао је министар.

Додао је да је он обишао 105 земаља и видио да многе не знају о чему је ту ријеч, да су такву одлуку донијеле неке друге, претходне администрације, али и да су они спремни да те одлуке ревидирају.

С друге стране, како наводи, те земље желе да са Србијом имају добре односе и да не причају само о Косову, него генерално о заједничким односима.

- Танзанија се наљутила јер смо послије 5. октобра затворили њихову амбасаду. Сада ћу направити једну рекапитулацију колико земаља признаје, а колико не признаје Косово. Постоје земље које су замрзле те одлуке, као што је Перу, Египат. Мени је циљ да падне испод 97, колико је половина од укупног броја чланица Уједињених нација -  казао је министар.

На оптужбе да се мијеша у америчку унутрашњу политику, Дачић каже да мале земље не могу да се мијешају у унутрашњу политику велике.

- Мислим да ми понекада и превише важности дајемо таквим саопштењима, ријеч је о чиновницима из министарства спољних послова, стално се покушава правити нека симетрију кривице. Србија за то ништа не треба да уради, таксе су показатељ да неко са вама не жели економску сарадњу. Нико не спомиње Заједницу српских општина, присвајање православних цркава, формирање такозване војске - каже Дачић.

Напомиње да нису у питању само албански лобисти, већ каже да су то и неки интереси појединачних политичара у САД.

- Када говорите о српској дијаспори, један конгресмен је рекао: Најбољи су Срби, они немају никакве захтјеве, што значи да можете да радите шта хоћете. Никада српска дијаспора није била организована на такав начин, Вилсон је био амерички предсједник који је ставио српску заставу на Бијелу кућу. Важно је да Трамп или демократе знају за кога ће да гласају Срби и да виде какву ће политику усмјеравати ка тој страни - навео је Дачић и упитао: "Нећемо ваљда да подржимо Клинтона?"

Каже и да мале земље не могу да се мијешају у унутрашњу политику велике земље, али и да су Србији истовремено потребни контакти с америчком администрацијом, прије свега са Бијелом кућом.

- Предсједник Вучић ће се срести са Помпеом, све је то добра увертира да треба да тражимо неки заједнички интерес са Америком - закључио је шеф српске дипломатије.