latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:05 | Аутор: СРНА

Гранулић: Не смјењивати способне директоре

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић изјавио је данас да се синдикат никад није мијешао у кадровску политику, али да не жели гледати да се смјењује неко ко позитивно послује.
Гранулић са руководством приједорског Дома здравља - Фото: РТРС
Гранулић са руководством приједорског Дома здрављаФото: РТРС

- Суштина је да људи који одлучују о томе треба да сагледају сву ситуацију. Бојим се да ће неком смјеном кола кренути потпуно низбрдо, као што се дешавало у појединим установама у Републици Српској гдје су способни директори смјењивани, а постављани су они који нису адекватни за та радна мјеста и долазимо у проблеме - рекао је Гранулић новинарима у Приједору након састанка са руководством локалног Дома здравља.

Он је оцијенио да је приједорски Дом здравља веома успјешна здравствена установа у Републици Српској и да је изненађен свим показатељима пословања који су му данас овдје предочени, а највише тиме што сви запослени имају максималне коефицијенте, што се поштује колективни уговор и што нема дуговања за порезе и доприносе.

- Ова установа измирује редовно све своје обавезе, што већина установа није у стању - рекао је Гранулић и поновио да је стање у здравству веома тешко, да су плате веома ниске и да Влада треба повећати најнижу цијену рада која сада износи 135 КМ, а да ће у противном синдикалци морати примијенити све видове синдикалне борбе, укључујући и штрајк.

- Очекујем да ће Влада до краја августа наћи рјешење да испоштује захтјев синдиката који тражи повећање најниже цијене рада - додао је Гранулић и поново указао на проблем одласка квалификованих медицинских радника у иностранство и немогућност попуне њихових мјеста адекватним кадром.

Директорка Дома здравља Приједор Славица Поповић нагласила је да се плате исплаћују мјесец за мјесец и да установа нема ниједне марке дуга.

- Ми смо једна ријетка здравствена установа која је показала да се на основу уговорених средстава са Фондом /здравственог осигурања Републике Српске/ и рационалним пословањем и строгом финансијском дисциплином може постићи успјех у раду. То захтјева рад свих. Ја ово не бих могла постићи како без својих сарадника, тако и свих запослених - каже Поповићева.

Извјештај о пословању ове здравствене установе један је од 18 извјештаја о пословању установа и предузећа чији оснивач град Приједор о којима су расправљали одборници Скупштине града на јунским засједањима. Од 18 извјештаја, девет је добило подршку нове скупштинске већине, а девет није. Очекује се да за девет установа и предузећа чији извјештаји нису прошли, нова скупштинска већина затражи смјену директора.