latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:45 | Аутор: Агенције

Пожар на Гран Канарији не јењава, нова евакуација

Пожар на шпанском острву Гран Канарија је изван контроле, навеле су власти и покренуле нову евакуацију у централном дијелу овог туристичког раја с бројним заштићеним предјелима.
Пожар у Шпанији (Фото:Printscreen/Twitter/Mirror Breaking News) -
Пожар у Шпанији (Фото:Printscreen/Twitter/Mirror Breaking News)

Пожар "превазилази наше могућности гашења", рекао је Федерико Грило, шеф хитне службе на острву.

Ватра је на неким мјестима досезала висину од 50 метара, па око 700 ватрогасаца није могло да приступити гашењу, чак ни уз помоћ канадера и хеликоптера.

- Стање је лоше, јако лоше. Овако ће потрајаће сигурно још два дана - рекао је Грило, и упозорио да су услови тешки, температуре високе, а вјетар пријети ширењем пожара.

Пожар који је букнуо у централном дијелу острва проширио се на 3.400 хектара.

Неколико мјеста с укупно 8.000 становника је евакуисано, а ли срећом нико није страдао, додају надлежни.

Пожар хара подручјем које је УНЕСКО прогласио "резерватом биосфере" због разноликог пејзажа који обухвата борове шуме. Пријети опасност да се пожар прошири на резерват Инагу, веома богато подручје по биоразноликости.

Ватра за сада не пријети туризму јер "ниједан туристички комплекс не осјећа његове посљедице".

Канарска острва која обухватају седам острва међу којима је Гран Канарија, лани је посјетило 13,7 милиона туриста, углавном Британаца и Нијемаца. Гран Канарија је друго најпосјећеније острво.

Шпанија као друга свјетска туристичка велесила сваке године трпи огромне штете од бројних шумских пожара због суве климе.