latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:30 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Акција контроле техничке исправности и опремљености аутобуса

Данас је почела акција бесплатне контроле техничке исправности и опремљености аутобуса коју организује Министарство саобраћаја и веза Републике Српске,у сарадњи са станицама за технички преглед возила, МУП-ом, Привредном комором и Ауто-мото савезом Српске.

Возила се бесплатно могу контролисати до краја мјесеца.

Бесплатна контрола техничке исправности аутобуса организована је у 58 станица за технички преглед широм Републике Српске, и не разликује се од редовних контрола које се спроводе на сваких шест мјесеци.

- Одређени параметри које добијемо приликом прегледа који одређују исправност, ако су у границама дозвољених, возило је исправно, ако није, возило је неисправно о чему се обавјештава возач. Кад се отклоне недостаци, враћа се поново на технички да се провјери је ли отклоњено како треба - каже Дарко Јовић, Технички преглед "Брацо и синови" Велика Обарска.

Циљ акције која се организује пред почетак сваке нове школске године је повећање безбједности ђака у саобраћају.

- Могу стварно да похвалим Министарство саобраћаја и станице техничког прегледа које омогућавају бесплатан, превентивни, технички преглед, који значи нама, не само финансијски, него и да припремимо возни парк за почетак школе - појашњава Пантелија Митровић, Семберијатранспорт Бијељина.

Организатори превоза путника, посебно дјеце, сматрају ову акцију веома корисном. Напомињу да и пред свако путовање имају обавезу да контролишу возила.

- Ми у сарадњи са школама које су уговарачи посла, као технички извођачи свега тога смо у обавези да пред свако путовање 48 сати најавимо који аутобуси возе, и у сваком случају урадимо те техничке прегледе, позовемо полицију да прегледа те аутобусе пред полазак - истакла је Маја Антић, Туристичка агенција Хепи травел.

Трошкове ванредног техничког прегледа сносе станице за технички преглед, а за превознике је бесплатан. Списак станица које учествују у акцији доступан је на интернет страници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.