latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:35 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Алија Делимустафић излази из притвора, уз мјере забране

Врховни суд Федерације БиХ донио је коначно рјешење да се бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Алија Делимустафић, оптужен за кривична дјела у вези са продајом некретнина, уз мјере забране пусти из притвора и брани са слободе.
Алија Делимустафић - Фото: klix.ba
Алија ДелимустафићФото: klix.ba

Правоснажном одлуком Врховног суда ФБиХ, која је донесена прошле седмице, Делимустафићу је забрањено напуштање адресе пребивалишта и биће у кућном притвору.

Раније је одређено да притвор може напустити уз плаћање кауције у износу од милион КМ. Он ће напустити притворске просторије за седам до десет дана, након окончања процедуре у вези са кауцијом.

Делимустафић, који је ухапшен у акцији "Правда", провео је у притвору више од три године, а Врховни суд ФБиХ три пута је укидао рјешење о његовом пуштању.

Тужилаштво Кантона Сарајево нема право жалбе јер је ова одлука донесена према њиховој жалби, преноси портал Кликс.

Оптужница против Делимустафића потврђена је крајем 2017. године, а главни претрес никада није почео. Суђење Делимустафићу и другима у овом предмету одгођено је 14 пута.

Делимустафић се сумњичи да је од 2009. до 2016. године организовао криминалну групу која је, између осталог, незаконито књижила и препродавала некретнине углавном умрлих лица на подручју Кантона Сарајево.

У оптужници се наводи да су у судским поступцима које је водила судија Лејла Фазлагић Пашић некретнине с умрлих књижили на чланове организације и родбину, а потом су их склапањем уговора продавали трећим лицима.

Према оптужници, чињењем ових кривичних дјела стекли су противправну имовинску корист већу од 10 милиона КМ.