latinica  ћирилица
19/08/2019 |  16:05 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Успјешно тестирана вакцина против опасне хламидије трахоматис

Британски научници успјешно су тестирали вакцину против полно преносиве болести хламидије трахоматис, која у Великој Британији, на годишњем нивоу, чини половину свих дијагностификованих полних инфекција.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Ријеч је о првој вакцини овог типа тестираној на људима.

Стручњаци истичу да ће бити потребна додатна тестирања и истраживања да би се показало у коликој је мјери вакцина ефикасна и колика доза је потребна, пише часопис "Лансет инфекшнс дизиз".

Хламидијска инфекција најраширенија је и по људску плодност најпогубнија полно преносива болест.

Стручњаци је називају "тихом епидемијом", јер дјелује подмукло, најчешће без уочљивих симптома, а постаје видљива тек након што се развију озбиљне посљедице.

Она, осим гениталне инфекције, може узроковати и трахом, болест ока која је главни узрок сљепоће у свијету, те полно преносиву болест лyмхогранулома венереум, проширену у тропским и суптропским земљама.

Ако се не лијечи антибиотицима, хламидија може да изазове озбиљне компликације те доведе до тешких медицинских, психосоцијалних и економских посљедица на жене, мушкарце, бебе и цијели систем здравствене заштите.

Посљедице код жена могу бити ванматернична трудноћа, спонтани побачаји или неплодност. Ако се на вријеме не открије и не лијечи, хламидијска инфекција постаје хронична, наводи Би-Би-Си.