latinica  ћирилица
19/08/2019 |  16:16 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

У Зворнику припреме за реконструкцију моста који спаја Српску и Србију

Постављањем скела и заштитних ограда, у Зворнику су почели припремни радови за реконструкцију моста Краља Александра Првог Карађорђевића који спаја Зворник и Мали Зворник, Републику Српску и Србију.

Вриједност пројекта је милион и 670 хиљада марака, Влада Србије издвојила је 600 хиљада евра, а остатак новца обезбиједиће Град Зворник.

Дуго очекивана реконструкција моста Краља Александра који је изграђен далеке 1929. године, а обновљен 1946. годинеје почела, а радници тренутно обезбјеђују и осигуравају градилиште, односно припремају се за прву фазу реконструкције моста, преко којег дневно пређе више хиљада грађана.

Прва фаза радова обухватиће скидање садашње коловозне масе и асфалтирање комплетног моста у дужини од 150 метара, а да би почела неопходно је да мост буде затворен за пјешаке у наредна три мјесеца. Савјет министара одобрио је затварање прелаза, а чека се одобрење Граничне полиције Србије.

- Процедура је већ покренута и са једне и са друге стране, значи на нивоу Влада БиХ и Србије и очекујемо наредних дана да то буде ријешено, јавност ће бити о томе благовремено обавијештена, значи најављено је да ће бити пар дана раније затварање моста - истакао је Бојан Ивановић, замјеник градоначелника Зворника.

Пројектом је предвиђено и да се изврши пјескарење, замијене дијелови конструкције који су оштећени, односно уреди камени носиви стуб и постави савремена расвјета чиме ће симбол двије обале Дрине добити нови изглед.

- Ја ћу само напоменути, жеља је увијек била да се овај мост сређује. Овај мост је увијек спајао, а никад није раздвајао -поручио је Зоран Јевтић, предсједник општине Мали Зворник.

Према тендеру, радови би требало да буду завршени до септембра наредне године.