latinica  ћирилица
19/08/2019 |  16:21 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

За управљање миграцијама још 10 милиона евра

Европска комисија усвојила је данас одлуку о издвајању 10 милиона евра додатних средстава за подршку БиХ у рјешавању повећаног присуства миграната и избјеглица.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Средства ЕУ ће највећим дијелом бити кориштена за успостављање додатних привремених прихватних центара и пружање основних услуга и заштите, укључујући храну и смјештај, те приступ санитарној заштити и хигијени, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

ЕУ ће такође наставити да пружа подршку унапређењу капацитета власти у БиХ на идентификацији, регистрацији и упућивању држављана трећих земаља који прелазе границе, те за потребе граничне контроле и надзора, доприносећи на тај начин спречавању и борби против кријумчарења миграната, трговине људима и других врста прекограничних кривичних дјела.

То ће, такође, помоћи властима БиХ при добровољном повратку миграната у њихове земље поријекла.

Према службеним процјенама, у БиХ је од јануара 2018. године ушло готово 36.000 избјеглица и миграната, а у земљи се тренутно налази око 7.400 избјеглица и миграната којима је потребна помоћ, већином у Унско-санском кантону.

Око 4.100 њих је смјештено у привременим прихватним центрима које финансира ЕУ.

Са данас одобреним средствима, укупна средства ЕУ за питање миграција у БиХ од почетка 2018. године износе 34 милиона евра.