latinica  ћирилица
19/08/2019 |  17:35 | Аутор: СРНА

Љубић се нада да различита тумачења Споразума неће зауставити формирање власти

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ Божо Љубић изразио је наду да различита тумачења Споразума о начелима за формирање власти који су закључили лидери СНСД, СДА и ХДЗ БиХ неће зауставити формирање власти на нивоу БиХ, које се напокон назире након девет мјесеци блокаде.

Он се нада да су наведене формулације довољно јасне да омогуће договор хрватске и бошњачке стране и када је ријеч о Мостару и Федерацији БиХ, односно Дому народу и Предсједништву БиХ.

- Све опције на политичком спектру БиХ морају поштовати изборну вољу народā и препознати легитимност изборних побједника за формирање власти. Сваки покушај блокаде нарушава функционалност, стабилност, безбједност и самоодрживост БиХ - истакао је Љубић.

Према његовим ријечима, најважније са хрватског становишта јесте да су потписани принципи апсолутно на трагу одлука ХНС-а.

- Наиме, у потписаном споразуму експлицитно се подржавају мјере приближавања БиХ ЕУ, а на један имплицитан начин и пут БиХ према НАТО, што је такође политика ХНС-а. Потписивањем Споразума о начелима за формирање власти постављени су темељи консензуса о будућем усмјерењу БиХ - сматра Љубић.

Он је оцијенио добрим што су изборни побједници препознали компромисна рјешења, а међународни званичници важност договора.

- Вријеме је да БиХ демонстрира политичку одговорност и демократску зрелост спрам мањкаве опредијељености на путу интеграционих процеса - рекао је Љубић.

Љубић је навео да блокада напретка на ЕУ и НАТО путу представља недопустиво рушење озбиљних стратешких циљева, те додао да су хрватски народ у БиХ и његови политички представници снажно опредијељени за даље интеграције и чланство у ЕУ и НАТО, саопштено из службе за информисање ХНС-а.