latinica  ћирилица
19/08/2019 |  17:38 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Испоштовати Споразум без усвајања АНП-а

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је веома важно да се испоштује изјава лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ о принципима за формирање власти и да се иде у том правцу без Годишњег националног програма /АНП/.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је навео да жели да буде умјерени оптимиста пред сутрашње сједнице Предсједништва БиХ на којима би требало да буде одлучивано о слању АНП-а у Брисел и именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

- Оно што је веома важно јесте да се у институцијама доносе одређене одлуке. Међутим, забрињава и оптерећује чињеница да странци и даље покушавају моделирати одређена рјешења. Мислим да то може бити спорно - рекао је Кошарац за Дневни аваз.

Према његовим ријечима, забрињавајућа је чињеница да постоје одређене политичке структуре, прије свега у СДА, које желе да онемогуће адекватно изборно представљање српског народа у БиХ.

- Желим још једном да искажем врло јасан став да су СНСД и коалиција ДНС, СП и Уједињена Српска изборни побједници у Републици Српској, а не онако како неко прижељкује, било да је ријеч о међународном фактору или неким од политичких структура из Федерације БиХ, да то буду неки други - истакао је Кошарац.

Он је констатовао да "вријеме цури" с обзиром на то да 5. септембра истиче постављени рок од 30 дана за имплементацију принципа договорених споразумом између лидера СДА Бакира Изетбеговића, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СНСД-а Милорада Додика за формирање власти.

- Још једанпут бих рекао да имамо једну врсту политичке кондиције да се тај споразум имплементира у датом року без условљавања усвајањем АНП-а и слања у Брисел, јер, на крају крајева, то и јесу елементи који су врло јасно исказани у изјави коју су потписали лидери да о томе није било ријечи и да то није предмет - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да Република Српска и даље има врло јасан став када је ријеч о НАТО интеграцијама и да је неопходно поштовати акте Народне скупштине Српске у вези са овим питањем.