latinica  ћирилица
19/08/2019 |  17:54 ⇒ 20/08/2019 | 09:01 | Аутор: СРНА

Додик: Неко покушава од цијеле БиХ да направи случај "Мостар"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је из догађаја које гледамо у протеклих 11 мјесеци јасно да неко покушава да од цијеле БиХ направи случај "Мостар".

Коментаришући дешавања у вези са формирањем власти на нивоу БиХ уочи сутрашње сједнице Предсједништва БиХ, Додик је истакао да Република Српска већ пет година нема представнике већинске воље својих бирача у институцијама БиХ.

Он је подсјетио да су грађани на изборима 2018. године јасно одабрали политику која би требало да их представља у Сарајеву, али да они који су њихов избор ни за 11 мјесеци не остварују право на политичко представљање.

- Никада нисам коментарисао односе у Федерацији и кантонима, нити смо ми икада било кога у ФБиХ или кантонима условљавали да раде нешто што њихови грађани не желе. Грађани Републике Српске су изабрали своје представнике за ниво БиХ, представници ЕУ су више пута истицали да годишњи национални програм није услов за европске интеграције. Зашто онда стојимо у мјесту? Сада је потпуно јасно да неко жели да додатно дестабилизује цијелу БиХ, а тиме и Српску, и да нас све заустави на путу реформи и европских интеграција - нагласио је Додик.

Он је додао да се свако ко је прочитао принципе о формирању Савјета министара могао увјерити шта су потписници подржали и потписали, нагласивши да свима препушта да само просуде због чега је неко одлучио да од споразума направи неспоразум.

- Још једном, врло одговорно, позивам и апелујем на све који су потписали споразум да буду одговорни људи и да дају допринос у формирању Савјета министара у складу са изборном вољом народа који су нас бирали. Превише посла, пројеката и инвестиција је заустављено и нико неће чекати вјечно да се договоримо, а инвестиције иду тамо гдје постоји политичка стабилност. Народима у БиХ треба више посла, инвестиција, радних мјеста, али чини ми се изнад свега наде у будућност. То је немогуће реализовати ако за почетак не конституишемо органе власти на свим нивоима - рекао је Додик.

Формирање Савјета министара, додао је он, не треба и не може више да чека ни дана.

- Народи су нам на изборима дали одговорност за будућност земље и нико нема право да се поиграва тиме или условљава цијели један народ или ентитет оним што никада није било предмет за формирање власти - каже Додик.

Принципе за формирање власти потписали су лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, а у њим је предвиђено да Савјет министара буде конституисан до 5. септембра.

Судбина споразума је неизвјесна јер бошњачка страна формирање власти условљава слањем годишњег националног плана за приступање НАТО-у, иако то није ни поменуто у потписаним принципима